Dat heeft Microsoft-ceo Steve Ballmer maandag bekendgemaakt tijdens Mobile World Congress in Barcelona. Precies een jaar geleden kondigde Ballmer Windows Phone 7 aan. Toestellen met het nieuwe besturingssysteem zijn sinds eind oktober te koop. In Nederland is dat nog mondjesmaat en nog niet in het Nederlands. Ballmer kondigt nu aan dat er begin maart een systeemupdate komt met onder meer ondersteuning voor knippen-en-plakken. Later dit jaar volgt dan een grotere update.

'Volledige web op de telefoon'

Onderdeel in die grote update is een mobiele versie van IE9 met hardware-acceleratie voor Windows Phone. "Dit is een goed voorbeeld van het samenbrengen van onderdelen binnen Microsoft om de gebruikservaring van Windows Phone te verbeteren", aldus Ballmer. "We moeten het volledige web naar de telefoon brengen."

De reguliere versie van IE9, waarvan recent de release candidate verscheen, gebruikt ook hardware-acceleratie voor het sneller verwerken van zware grafische toepassingen door naast de processor (cpu) ook de grafische chip (gpu) in te zetten. Microsoft toonde al mobiele test-applicaties die hardware-acceleratie gebruiken. Zo was het verschil te zien in een app met zwemmende vissen tussen IE9 op Windows Phone en Safari op de iPhone.

De browserengine op de mobiel is hetzelfde als op de desktop. De mobiele uitvoering IE9 krijgt ook native support voor HD-video en ondersteuning voor Flash en Silverlight.

Multitasking

Multitasking komt later dit jaar ook naar Windows Phone 7, aldus Ballmer. Nu is het nog niet mogelijk om meerdere apps van derden tegelijk te draaien. Multitasking kan alleen met Microsofts standaard-apps. Microsofts methode voor multitasking gebruikt de start- en back-knop van de mobiele telefoon. De back-knop ingedrukt houden, toont een overzicht van openstaande apps. Ook muziek blijft doorspelen tijdens het switchen tussen apps.

Microsoft komt ook met uitbreidingen in de diverse Hubs-onderdelen in Windows Phone 7. De Office Hub krijgt een integratie met Skydrive voor het opslaan en delen van documenten in de cloud. De People Hub krijgt dit jaar behalve Facebook ook een Twitter-integratie. Ook nieuw: via het Xbox Live-onderdeel van Windows Phone wordt het mogelijk om mee te spelen met Kinect-games, bijvoorbeeld door met de vinger op het touchscreen ballen af te vuren op een andere Kinect-speler in de kamer.

Geen Android-achtige fragmentatie

Er zijn nu achtduizend apps voor Windows Phone 7 beschikbaar, meldt Microsoft. Tot nu toe hebben 1 miljoen software-developers de Visual Studio-toolkit voor Windows Phone gedownload. "We willen de fragmentatie voor ontwikkelaars tegengaan zoals gebeurd is bij andere mobiele platforms," verwijst Ballmer naar Google's mobiele platform Android.

Nokia's Ovi Maps en bijbehorende locatiediensten zullen volgens Ballmer 'breed worden ingezet' binnen Microsofts zoekmachine Bing. "Dat gebeurt niet alleen op Windows Phones, maar ook in andere Bing-diensten, zoals op pc en tv."

Telco-vriendelijk

Ballmer nodigde ook Nokia-topman Stephen Elop uit op het podium. De twee oud-collega's sloten vrijdag een samenwerkingsovereenkomst. Elop: "Nokia en Microsoft vormen een natuurlijke combinatie. Mensen beginnen het te snappen. We bouwen aan een derde mobiel ecosysteem. Dat leidt uiteindelijk tot meer keus voor de consument."

Elop benadrukt de goede banden van Nokia met telecomaanbieders wereldwijd, waaronder het afrekenen van apps via de maandelijkse telefoonrekening. Zowel Ballmer als Elop zeiden het meermaals: "We maken het meest operator-vriendelijke ecosysteem."