Hij deed de uitspraak op een persbijeenkomst in het Belgische Mons, waar Microsoft een 'innovatiecentrum' opent, schrijft Reuters.

"XP komt aan het einde van z'n leven. Dat hebben we aangekondigd. Als feedback van klanten uiteenloopt kunnen we altijd nog slimmer wakker worden, maar zoals het er nu voorstaat voeren we het plan uit om een eind te maken aan nieuwe XP-bestellingen", aldus Ballmer.

Mensen willen Vista

Microsoft heeft computerfabrikanten tot 30 juni gegeven om nog pc's te produceren met XP voorgeïnstalleerd. Daarna is het Vista only. Volgens Ballmer verkopen de meeste winkels pc's met Vista erop, en kiezen de meeste consumenten ook voor dit systeem.

In binnen- en buitenland is veel geklaagd door consumenten dat computers met XP erop nauwelijks meer te krijgen zijn. Alleen voor zakelijke klanten maakt Redmond nog een uitzondering. "In de business omgeving hebben we nog klanten die pc's met XP erop kopen, omdat IT-afdelingen vaak met oude apparaten moeten werken", aldus Ballmer.

Pro-XP acties

Het is onduidelijk of de topman op de hoogte is van een initiatief van een Amerikaanse zusteruitgave van Webwereld, Infoworld.com, die met de actie 'Save XP' ruim 160.000 steunbetuigingen kreeg om XP nog langer op nieuwe computers toe te laten. Microsoft reageerde in elke geval lauw op de actie.

In Nederland kwam het afgelopen najaar de Consumentenbond in actie tegen Microsoft, om XP te behouden en klanten gratis te laten downgraden, 'omdat Vista nog niet af was'.

Geen verandering

Een Microsoft woordvoerder ontkende later tegen de IDG News Service dat Microsoft zijn plannen voor Windows XP heeft veranderd. "We zijn ervan overtuigd dat we de juiste actie ondermenen, omdat het gebaseerd is op reacties van klanten en partners."