Uitgelekte berichten over een grondige reorganisatie van Microsoft zijn begin deze maand al opgedoken. CEO Steve Ballmer wil zijn bedrijf volledig overhoop halen om het meer te richten op 'services' en 'devices'. Daarbij krijgt de softwarefirme een veel simpelere managementstructuur dan het nu heeft.

Ook intern stilgehouden

Dat betekent dus dat diverse topmensen hun positie gaan verliezen én dat veel van die hoge managers tot op heden niet precies zijn ingelicht over de reorganisatieplannen. Dat zorgt voor flinke onrust binnen de top, meldt techblog AllThingsD nu. Slechts enkele senior-topmensen, die direct aan Ballmer rapporteren, zijn tot op heden geïnformeerd. Daar komt op 1 juli verandering in, melden anonieme bronnen aan het techblog van zakenkrant The Wall Street Journal.

Ballmer maakt dan zijn reorganisatieplannen bekend aan een grotere groep van de topmanagers binnen Microsoft, aldus de ingewijde bronnen. Enkele daarvan stellen dat de aankomende veranderingen van epische omvang zullen zijn. "Het voelt alsof het titanisch zal zijn, dat Steve deze verandering doorvoert voor zijn nalatenschap", aldus één persoon die dicht betrokken is bij de zaak.

Topontslagen

Mogelijk dat niet alleen functies komen te vervallen, maar dat ook topmensen moeten vertrekken. Recent zag Microsoft nog Windows-topman, en voormalig Office-leider, Steve Sinofsky vertrekken. Microsoft-CEO Ballmer staat onder flinke druk en heeft ook forse kritiek te verduren, niet alleen van buitenstaanders.

De focus op diensten, cloud en eindgebruikersapparaten is in oktober vorig jaar al verkondigd door Ballmer. Toen stelde de topman dat Microsoft geen softwarebedrijf meer is, maar een hardware- en cloudleverancier. Die nieuwe bedrijfstoestand heeft naar wel verluidt nog wel een herziening van bestuur en structuur nodig.