Elk jaar maakt dataherstelbedrijf Ontrack Data Recovery een toptien bekend van hun meest bizarre ervaringen, zo ook dit jaar.

Op de lijst worden veel incidenten beschreven, variërend van een laptop die beschadigd raakte door een lekkende fles shampoo en een laptop die uit een helikopter viel, tot aan brandschade en overreden harde schijven aan toe.

Het meest opvallende incident van dit jaar in het overzicht van Ontrack is echter het 'bananenincident'. Hierbij liet een klant een oude banaan op een externe harde schijf liggen. De inhoud lekte echter naar binnen en vernielde de harde schijf.

Ook opmerkelijk is het verhaal van een professor die een piepend geluid uit zijn computer hoorde komen. Met een spuitbusje WD40-smeerolie in de aanslag heeft de man zijn probleem verholpen. Het piepende geluid bleek echter weg te zijn omdat de hele pc niet meer opstartte.

"Deze lijst laat zien dat dataverlies op verschillende manieren kan gebeuren – of het nu gaat om een simpel ongeluk of een extreme fout van de gebruiker", zegt Jim Reinert van Ontrack.