SAP gaat wereldwijd snijden in het personeelsbestand van 52.000 werknemers. Ruim 5 procent hiervan zal eind 2009 niet meer werkzaam zijn bij het bedrijf. De banenreductie moet voor volgend jaar een besparing van 300 miljoen euro opleveren, staat op de site.

Pedro van der Werf, Chief Operating Officer van SAP Nederland, laat weten dat dit  percentage waarschijnlijk ook voor Nederland geldt, maar dat details nog niet bekend zijn.

Omgerekend naar het aantal werknemers zou het kunnen betekenen dat 25 van de 475 functies geschrapt gaan worden. 

De banenreductie gaat volgens hem zoveel mogelijk via natuurlijk verloop plaatsvinden. “We hebben tot eind 2009 de tijd, dus we verwachten dat het lukt”, zegt hij tegenover Webwereld. Werknemers krijgen tevens de kans intern te solliciteren op andere functies die vrijkomen.

Omzet en winst gestegen

SAP boekte in het laatste kwartaal van 2008 850 miljoen euro winst, 13 procent meer dan dezelfde periode in 2007. De omzet steeg met 8 procent tot bijna 3,5 miljard.

Maar voor 2009 wil het bedrijf geen concrete voorspellingen doen. “Vanwege de voortdurende onzekere situaties bij bedrijven en in de economie, gaat SAP geen specifieke voorspellingen doen op het gebied van software en software-gerelateerde omzetten in 2009,” aldus het bedrijf.