De Vodafone Group heeft tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers bekendgemaakt dat de omzet voor dit jaar tussen de 47,4 miljard euro en de 48,4 miljard euro zal uitkomen, wat lager is dan de eerdere voorspelling in juli.

Voordelige valutakoersen

In de zes maanden tot 30 september zijn de inkomsten van de telecomaanbieder gestegen tot ruim 24 miljard euro, een groei van 17,1 procent vergeleken met dezelfde periode in 2007. Volgens Vodafone is die groei echter grotendeels te danken aan voordelige valutakoersen. De autonome omzetgroei, exclusief overnames, was bijvoorbeeld slechts 0,9 procent. De operationele winst van Vodafone is in deze periode afgenomen tot 5 miljard euro, vergeleken met 6,3 miljard euro vorig jaar.

Met name in Europa zegt het telecombedrijf last te ondervinden van concurrentie en wet- en regelgeving. Maar ook de slechte economische situatie zal een oorzaak zijn voor de tegenvallende cijfers, aldus Vodafone. Vooral in Engeland heeft het bedrijf de laatste maanden slecht gepresteerd. Daar is de operationele winst bijna gehalveerd, zo meldt The Guardian.

Banenverlies

Net als veel andere telecombedrijven zoekt Vodafone naar mogelijkheden om kosten te besparen. Met een uitgebreid plan wil de nieuwe baas Vittorio Colao jaarlijks zo'n 1,2 miljard euro gaan bezuinigen tot 2011. Vanwege de slechte cijfers voor Engeland wordt daar vooral gevreesd voor banenverlies.

Daarnaast wil Colao bestaande klanten, met name binnen bedrijven, meer laten doen met hun mobieltjes, bijvoorbeeld surfen op internet. Van nieuwe overnames zal voorlopig geen sprake zijn, maar Vodafone hoopt wel te groeien in de opkomende markten. Daarbij gaat het om landen als India en Turkije en het continent Afrika. Onlangs heeft Vodafone een groot aandeel genomen in Vodacom, een mobiele aanbieder in Afrika.