In de afgelopen twee jaar hebben grote dienstverleners als Atos Origin, Logica, Getronics en Capgemini duizenden banen geschrapt, onder meer via reorganisaties, vanwege de economische omstandigheden.

Alleen al in het afgelopen half jaar schrapten de vier dienstverleners gezamenlijk meer dan 2500 werkplekken. Atos Origin verminderde het aantal werknemers in Nederland over heel 2009 met duizend.

Snijden in het bot

Daarmee zijn de dienstverleners wel aan het einde gekomen van de banenreducties vanwege de economische crisis, zegt vakbondsbestuurder Gerard van Hees van FNV Bondgenoten. “Verdere personeelsreductie is niet meer snijden in het vlees, maar in het bot.”

De bedrijven kijken vooral naar hoe te profiteren van de opleving van de economie na de crisis. Daarvoor is wel personeelscapaciteit nodig. “Als je nu te ver gaat in het verminderen van het werknemersbestand, moet je dadelijk weer veel geld uitgeven aan wervingscampagnes.”

Verplaatsing banen gaat door

Deze week bleek uit een enquete van ICT~Office dat de verwachting is dat de komende maanden de ict-arbeidsmarkt weer voorzichtig aantrekt.

Maar de vakbeweging is sceptisch, want de vacatures voor gekwalificeerd personeel zullen blijvend en in toenemende mate worden elders, ver weg, worden opgevuld.

Van Hees verwacht daarom ondanks de aflopende reorganisaties toch een druk op de personeelsbestanden van de dienstverleners. De verplaatsing van werk naar goedkopere landen gaat in hoog tempo door, zegt hij.

“Steeds meer landen zien hierin een nieuwe kans op economische groei. Ik heb onlangs een offshoringtraject naar Libanon meegemaakt. Dat ging om het monitoren van een telecomnetwerk. Ook de Palestijnen zien in offshoringtrajecten kansen voor de eigen economie.”

Datacenters van afstand bediend

De bediening van Nederlandse datacenters wordt al regelmatig vanuit het buitenland gedaan, tot aan Maleisië en de Filippijnen toe. Softwareontwikkeling is een andere vaardigheid die steeds vaker vanuit dergelijke landen wordt gedaan.

Overigens spelen volgens Van Hees niet alleen de lage(re) kosten van arbeid een rol. “In Nederland zijn er maar weinig beta-studenten, terwijl die in de opkomende landen massaal de arbeidsmarkt opkomen.”