De zes bedrijven willen daartoe een joint-venture oprichten die in 2012 de mobiele betaalmethode in Nederland moet brengen. Volgens de betrokken partijen is het voor het eerst in Europa dat banken en operators samen een mobiel betaalplatform ontwikkelen. De zes gaan de kar trekken, maar alle andere banken, mobiele providers en andere dienstverleners kunnen zich uiteindelijk aansluiten.

De betaalapplicatie zelf bevindt zich op een beveiligd deel van de SIM-kaart in het toestel van de gebruiker. Door de telefoon bij de kassa bij een betaalterminal te houden kan via een NFC (Near Field Communication) chip in de mobiel de betaling plaatsvinden. Er wordt geen betaalinformatie over het mobiele netwerk verstuurd, stellen de initiatiefnemers. Het systeem is vergelijkbaar met de OV-chipkaart, alleen zit de chip dan in het mobieltje.

Kat uit de boom

Mobiel betalen is al jarenlang een grote belofte, maar het fenomeen kon die verwachtingen niet waarmaken. De verschillende partijen: banken en dienstverleners maar vooral de winkeliers keken de kat uit de boom. Verschillende pilots werden als succesvol bestempeld maar kregen geen vervolg, omdat klanten of winkels er niet aan wilden.

Het is onduidelijk of de pionier van mobiel betalen in Nederland, Payter, een rol kan vervullen als de banken en operators met een eigen systeem komen. Payter was niet direct bereikbaar voor commentaar.