Woensdag tekenden de banken en staatssecretaris Heemskerk een samenwerkingsafspraak om meer te doen met Standard Business Reporting (SBR) en de bijbehorende open standaard XBRL (eXtensible Business Reporting Language). De banken beloven kredietrapportages middels de SBR-aanpak te gaan promoten, om zo het gebruik van open standaarden bij bedrijven te bevorderen.

"Door het gebruik van één standaard kunnen dezelfde gegevens straks eenvoudig worden (her)gebruikt voor zowel de belastingaangiftes als voor het neerleggen van de jaarrekeningen als voor veel statistische informatie ten bate van het CBS", schrijft EZ. Ook past het gebruik van SBR en XBRL in het Actieplan Nederland Open in Verbinding, aldus het ministerie.

Realtime financiële informatie doorgeven

XBRL is een op XML gebaseerde open standaard voor het samenstellen en elektronisch uitwisselen van bedrijfsrapportages en gegevens via het internet. XBRL-bestanden zijn direct leesbaar voor applicaties, en kunnen realtime financiële informatie doorgeven. De overheid schat dat het gebruik van XBRL het bedrijfsleven een jaarlijkse besparing van 350 miljoen euro kan opleveren.

In februari 2009 dwong de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC de 500 grootste bedrijven om nog dit jaar rapportages aan te leveren in XBRL. Die eisen gaat de komende jaren ook voor kleinere bedrijven gelden.