Er dreigt een standaardenstrijd om contactloos betalen met de mobiel. Net nu veel banken, operators en smartphonefabrikanten zich eindelijk vierkant achter NFC scharen als standaard voor contactloos betalen, wordt duidelijk dat Apple niet meegaat. In tegendeel: in de nieuwste iPhones, die dinsdagavond werden onthuld, zitten geen NFC-chips en Apple gaat voor een eigen alternatief, gebaseerd op Bluetooth Low Energy (BLE), genaamd iBeacons.

ING-klanten krijgen NFC-pas

De gevolgen van Apple’s keuze zijn nog niet geheel duidelijk, maar het concern is als speler niet te negeren. De Nederlandse banken zijn dan ook teleurgesteld in Apple, en houden vooralsnog vast aan het verder ontwikkelen van NFC-betalen.

“Het is heel jammer dat Apple de enige speler is die niet voor NFC kiest”, aldus de woordvoerder van de ING Bank in een reactie. De bank benadrukt dat het voor zijn eigen klanten geen probleem vormt. “Niet getreurd, al onze klanten krijgen een betaalpas met een NFC-chip.”

Marktaandeel iPhone beperkt

De Rabobank gaat echter niet aan de NFC-pinpas, die gaat er van uit dat betalen met de smartphone snel zal aanslaan en de tussenstap van de NFC-pas overbodig is. Maar dus niet met de iPhone.

Een probleem? “Het is jammer dat NFC niet in de nieuwe iPhones zit”, zegt de woordvoerster van de Rabo, tevens zegsvrouw van het project Mobiel Betalen in Leiden. “Maar de markt is nog ontzettend in beweging, dus wie weet wat er gebeurt. We wachten de ontwikkelingen af en ontwikkelen zelf door.” Rabobank benadrukt dat er al heel veel toestellen zijn uitgerust met NFC en dat marktaandeel van de iPhone beperkt is.

ABN Amro houdt zich op de vlakte. “We volgen het op de voet.” Mastercard, die de NFC-betaaltechnologie heeft ontwikkeld, wil geen commentaar geven op de ontwikkelingen.