Dankzij een reeks bankschandalen en de Amerikaanse hypotheekcrisis willen banken hun personeel goed kunnen controleren en dat gebeurt steeds vaker per computer, zo schrijft Reuters.

Fraude voorkomen

'E-discovery' software controleert de activiteiten van werknemers en legt deze vast. Financiële instellingen verzamelen zo grote hoeveelheden interne informatie, die zij nodig kunnen hebben voor rechtszaken naar aanleiding van de hypotheekcrisis of om aan de strengere Amerikaanse regelgeving te voldoen.

Veel bedrijven controleren inmiddels de elektronische correspondentie van hun personeel. Zij hopen hiermee grootschalige fraude als bij de Franse Société Générale te voorkomen. De verloor een handelaar 5 miljard euro met ongeautoriseerde speculaties en beleggingen.

Lucratieve nichemarkt

Terwijl banken vanwege het economische klimaat bezuinigen en personeel op straat zetten, gaan de uitgaven aan e-discovery juist omhoog. Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat banken dit jaar voor 760,5 miljoen dollar aan de controlesoftware zullen uitgeven, vergeleken met 524,5 miljoen dollar in 2007. Hiermee is het een lucratieve nichemarkt geworden.

Een van de profiterende softwareleveranciers is Autonomy, opgezet door Cambridge-wetenschapper Mike Lynch. Dit jaar heeft het bedrijf geschatte inkomsten van ruim 480 miljoen dollar. De Autonomy-technologie kan e-mail, tekst, gesprekken en videodata controleren. "De effecten van de hypotheekcrisis en zijn goed voor onze handel", constateert Lynch.