KPN en Vodafone beschuldigden banken er deze week van de ontwikkeling van betalen met de mobiele telefoon te frustreren uit vrees dat ze de grip op het betalingsverkeer verliezen. Volgens KPN en Vodafone zien banken mobiel betalen niet zitten omdat ze dan het contact verliezen met de klant Dit zou kunnen gebeuren omdat de mobiele-telecomproviders een deel van het betalingsverkeer gaan regelen.

Gijs Boudewijn, hoofd betalingsverkeer van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), bestrijdt dit argument. "Het is niet zo banken niet met de telecombedrijven willen samenwerken. We snappen niet goed wat ze hiermee bedoelen."

De NVB vermoedt dat de reactie van de telecomproviders als pr-offensief bedoeld is om bepaalde zaken in Brussel geregeld te krijgen. Op dit moment wordt er in Europa gewerkt aan de herziening van de Elektronische geldrichtlijn. "Als telecomproviders betalingen gaan regelen, moeten ze ook aan bepaalde bancaire voorschriften en voorzieningen voldoen. Maar dat willen ze niet", aldus Boudewijn.

Boudewijn vindt de ophef van KPN en Vodafone een beetje overdreven. "Wat ze nu doen is vanuit de heup schieten. Als ze zelf betalingen willen regelen hadden ze niet zelf de stekker uit Simpay moeten trekken. Dit was een gezamenlijk initiatief om mobiel betalen te stimuleren.