De Nook heeft zowel een 6 inch zwart-wit e-inktscherm als een kleuren touchscreen. Laatstgenoemde is een dunne strook aan de onderkant van het 'tekstscherm' en is bedoeld om sneller door e-boeken te bladeren. De nieuwe e-reader gebruikt smartphonebesturingssysteem Google Android.

Het apparaat van de Amerikaanse boekenwinkelketen heeft zowel wifi als 3G ingebouwd. Laatstgenoemde loopt via het netwerk van telecomreus AT&T, die voor de concurrerende e-reader Kindle van Amazon de internationale roaming verzorgt. De Nook komt in november alleen in de Verenigde Staten op de markt. Het kost 259 dollar. Met het apparaat is het ook mogelijk een e-book uit te lenen aan andere Nook-gebruikers.

Nook naast iRex

Barnes & Noble beperkt zijn boekenaabod niet tot zijn eigen e-reader. Het Eindhovense bedrijf iRex Technologies maakte vorige maand bekend dat zijn nieuwe e-reader 800GS ook via mobiel internet toegang heeft tot de online boekenwinkel van Barnes & Noble. De fabrikant, voortgekomen uit Philips, wist overigens toen al dat de boekhandelketen zijn eigen e-reader ging uitbrengen.

Voor zijn mobiele verbinding sloot iRex een overeenkomst met telecombedrijf Verizon. Ook biedt het Nederlandse bedrijf op zijn e-reader toegang tot meer dan duizend digitale edities van internationale kranten. Dat gebeurt via de digitale distributeurs Newspaperdirect en LibreDigital. iRex heeft maandag meer details over die samenwerking bekendgemaakt.

E-readers op Android

De Nook van Barnes & Noble luidt een ware hausse aan nieuwe e-readers in. Het bedrijf Plastic Logic brengt in januari zijn e-reader QUE op de markt. Dat apparaat heeft een groter scherm dan zijn concurrenten en ziet er opvallend dun uit.

Ook opvallend is dat er meer e-readers komen die Google Android gaan gebruiken. Het bedrijf Spring Design meldt dat zijn e-reader Alex zal draaien op Android. Bijzonder aan die e-reader is dat het twee schermen boven elkaar heeft. Gebruikers kunnen dan boeken of kranten op het 6 inch e-inktscherm aan de bovenkant lezen, en multimedia bekijken op de 3,5 inch kleuren-lcd aan de onderkant.

Het mobiele besturingssysteem van Google is oorspronkelijk alleen bedoeld voor smartphones. Het op Linux gebaseerde platform doet inmiddels ook al dienst voor netbooks, smartbooks en andere mobiele apparaten.