Het was al bekend dat BAS Group belangstelling had voor de Apple Premium Reseller, die iets meer dan een week geleden surseance van betaling had aangevraagd. De winkelketen stevende af op een faillissement en wilde zich gedurende de overnamegesprekken met BAS Group beschermen tegen de schuldeisers.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft nu een melding gekregen van BAS Group dat het de Apple-specialist wil overnemen. De ACM moet daarvoor een verklaring van geen bezwaar afgeven omdat BAS door overnames in het verleden een dominante positie heeft opgebouwd in de consumentenelektronica.

BAS rijgt winkels als kralen aan elkaar

BAS nam in 2011 MyCom en Vobis over en was toen al eigenaar van DynaByte en Dixons. Ook toen was een verklaring van geen bezwaar nodig, van de toenmalige NMa. Bezwaarmakers tegen de overname moeten dat eind van deze week bij ACM kenbaar hebben gemaakt.

De elektronicaretailsector staat al langer onder druk. Vorige week werd bekend dat Block zijn deuren moest sluiten en in de afgelopen jaren is onder meer It’s, Prijstopper en Modern.nl ten onder gegaan. Volgens analist Canalys betekent onder meer het shoppen via het internet het einde van de retailsector in de consumentenelektronica. Retailers bieden simpelweg geen meerwaarde, zo redeneert dat bureau. Naast Media Markt/Saturn zijn er in Nederland verder nog Scheer & Foppen, BCC en Expert.