De grootste Apple Premium Reseller iCentre, met 34 winkels, heeft uitstel van betaling gekregen van de Haarlemse rechtbank. De winkelketen gaat kopje onder vanwege de sterk teruglopende verkopen in de afgelopen maanden. De daardoor ontstane financiële problemen kunnen het hoofd niet meer worden geboden. De verkopen daalden vanwege de mindere consumentenbestedingen, grotere concurrentie en de “structureel lagere marges” op de Apple-producten.

In een officiële mededeling heeft CEO W. Schortinghuis het niet over de veranderende leveringen vanuit Apple zelf. Veel van de Premium Resellers zijn vorig jaar overgeslagen door Apple in de levering van de nieuwste producten. Dat heeft in Frankrijk al eerder geleid tot faillissementen. Webwereld heeft Schortinghuis trachten te bereiken om hierop zijn zienswijze te geven. Dat is nog niet gelukt.

'Snel oplopende verliezen'

Volgens Schortinghuis is er in de afgelopen maanden “intensief overleg gevoerd” met belanghebbenden om een oplossing te vinden voor de volgens hem “snel oplopende verliezen”, maar daar kwam geen oplossing uit. Daardoor “was er geen andere keuze” om surseance van betaling aan te vragen.

Advocaat Mulder van Pot Jonker is als bewindvoerder aangesteld. Hij gaat samen met Schortinghuis verder onderhandelen met BAS Groep, eigenaar van 190 winkels van Dixons en MyCom. De winkels van iCentre blijven vooralsnog open, net als de webshop.