Dat heeft de rechter in Leeuwarden geoordeeld. Batavus heeft in 2001 ten onrechte het contract met Vriend beëindigd, vindt de rechter. Ook moet Batavus de schade vergoeden die de winkel sinds eind 2001 heeft geleden. Vriend was voor een deel afhankelijk van de verkoop van Batavus-fietsen. Door de jarenlange onderlinge ruzie was Vriend genoodzaakt Batavus-fietsen via dealers in te kopen.

Omdat de fietsenhandel in Opmeer via de internetwinkel Bikemotion.nl fietsen tegen een lagere prijs verkocht dan concurrenten, beëindigde Batavus eind 2001 het contract met Vriend. Batavus wilde van Vriend af omdat andere winkels met een boycot van Batavus-fietsen dreigden.

In december 2001 oordeelde de rechter echter dat Batavus aan Bikemotion moest blijven leveren. Van de rechter mocht fietsenhandel Vriend zijn fietsen ook tegen lagere prijzen op internet (bikemotion.nl) blijven verkopen.

In oktober 2003 deed een rechter opnieuw een uitspraak in een geschil tussen beide partijen. Bikemotion.nl was een kort geding tegen Batavus gestart omdat de fabrikant met een gesloten dealernetwerk wilde gaan werken. Dit betekende dat de dealers geen fietsen meer zouden mogen leveren aan Bikemotion.nl.

De rechter vond echter dat het nieuwe distributiesysteem niet zo ver mocht gaan dat Bikemotion.nl verstoken zou blijven van een belangrijk deel van zijn omzet die de webwinkel genereert door de verkoop van Batavus-fietsen. In maart vorig jaar werden in hoger beroep ook de bezwaren van Batavus tegen die uitspraak van tafel geveegd.

In de laatste rechtszaak eiste Bikemotion.nl dat het contract dat door Batavus in 2001 was opgezegd, werd hersteld en dat de fietsenfabrikant werd verplicht om het volledige aanbod van fietsen aan Vriend te leveren. Tot slot eiste Vriend een schadevergoeding voor geleden schade. Deze eisen zijn nu dus door de rechter bekrachtigd.