De Britse tv-zender is namelijk voor een groot deel van zijn online-content afhankelijk van Flash. Het gaat specifiek om de iPlayer waarmee Britse burgers tv-programma's online kunnen nakijken en ook online-exclusieve content kunnen bekijken. Het plots schrappen van Flash voor Android heeft dat gesaboteerd.

DRM cruciaal

De BBC wordt gefinancierd door een tax voor alle burgers, die daarmee recht hebben op de BBC-content. Voor buitenlanders heeft de zender een aparte onderneming die de eigen content weer doorverkoopt aan andere tv-zenders en kabelmaatschappijen. De beschikbaarheid van middelen om toegang te controleren en te beperken is dan ook cruciaal voor de BBC. Flash heeft standaard dergelijke DRM (digital rights management) ingebouwd.

Het einde van Flash voor mobiel is eind vorig jaar door Adobe aangekondigd, en per 15 augustus jongsleden ingegaan. Terwijl bestaande installaties nog blijven werken en zelfs securitypatches blijven krijgen, zijn nieuwe downloads niet langer beschikbaar.

Nog geen alternatief

Adobe heeft zoals gepland mid vorige maand zijn Flash-app uit Google's app store gehaald. De BBC heeft toen gesteld dat het samen met Adobe werkte aan een alternatieve player-app om BBC-content op hun Android-toestel te kunnen kijken.

Dat alternatief is tot op heden niet verschenen, maar inmiddels is wel de Flash-download teruggekeerd in de Britse app store van Google. Dit na druk door 'strategische partners' in Groot-Brittannië, meldt de BBC zelf. De terugkeer is echter voor een korte tijd, waarvan de lengte op dit moment niet bekend is.