"Kanalen worden redundant, overbodig op het web in termen van bruikbaarheid", zei Loosemore woensdag op de Xtech-conferentie in Amsterdam, zo meldt Emerce.

Steeds meer mensen zullen zelf willen bepalen wat ze kijken en wanneer ze kijken. De Britse omroep onderzoekt dan ook hoe hun immense archieven op een bruikbare manier ontsloten kunnen worden.

Metadata is hierbij cruciaal, meent de BBC. Eerder al ging de omroep van start met de zogenoemde Programme Catalogue, een doorzoekbare database met gedetailleerde kenmerken van een miljoen tv-programma's. Deze zoekhulp moet ervoor zorgen dat mensen programma's eenvoudig kunnen terugvinden.

De BBC onderzoekt of de programmacatalogus gekoppeld kan worden aan een eigen downloaddienst. Op dit moment is het videomateriaal van de omroep nog niet verbonden met de catalogus. Volgens Emerce zouden Britten die kijk- en luistergeld betalen, met de op te starten downloaddienst programma's kunnen downloaden via een Youtube-achtige interface.

Volgens Loosemore zorgt de meta-informatie voor een nieuwe digitale navigatiestructuur. De meta-informatie, gekoppeld aan ervaringen van gebruikers, levert volgens Loosemore een nieuwe manier van tv-kijken op, waarbij het concept tv-kanaal 'secundaire' waarde wordt bij het vinden van interessante programma's.