BBC-verslaggever Andrew Bomford heeft de afgelopen weken diepgravend onderzoek gedaan naar de oorsprong van enkele spammailtjes en de achtergrond van Martijn Bevelander. Ook de hulp van WebWereld is hierbij ingeroepen. De inmiddels 23-jarige Bevelander is, volgens de BBC, de man achter Cyberangels. Dit Amsterdamse bedrijf levert de hostingdiensten voor Superzonda, zo ontdekte de BBC. Volgens Spamhaus, één van 's werelds grootste spamblacklists, is Superzonda verantwoordelijk voor zo'n 20 tot 30 miljoen mailberichten per dag. "Superzonda verscheen voor het eerst een maand of vijf, zes geleden", licht spamexperts Steve Linford van Spamhaus toe. "Zij zijn momenteel één van de grootste spamverzenders op internet."

Ontkenning

"Er is geen enkel bewijs dat ik gelieerd ben aan, of iets van doen heb met, Cyberangels", zo verklaarde de `internettycoon' tegen de BBC. De BBC zegt echter een mailtje in bezit te hebben, geschreven door Bevelander zelf, waarin hij zichzelf omschrijft als `investeerder' in Cyberangels. Tevens claimt hij het Cyberangels-netwerk te beheren.

Megaprovider

Bevelander is tevens de man achter het Nederlandse internetbedrijf Megaprovider. Ook dit bedrijf is volgens de BBC direct betrokken, of in het verleden betrokken geweest, bij grootschalige spamactiviteiten. Bevelander zelf schijnt er niet mee te zitten, concludeert Bomford. "Het maakt mij niet uit wat mensen over me zeggen", verklaarde Bevelander.

Geschiedenis

Martijn Bevelander beleefde als tiener zijn hoogtijdagen in de jaren 1999 en 2000, op de toppen van de dotcomgekte. De scholier was niet van de buis weg te slaan, waar hij zich als succesvol internetondernemer presenteerde. De Telegraaf noemde de jonge zakenman een ' internettycoon', terwijl een financier het zelfs liefkozend had over 'de Bill Gates van de toekomst'. Veel internetters zetten echter vanaf het begin vraagtekens bij de verhalen van 'de Beev'. Hij zou de omzet van zijn bedrijf schromelijk overdrijven. Bovendien maakte Bevelander zich weinig geliefd door de domeinnamen van bedrijven te 'kapen'. Samen met Geldersch Beheer en Gijs Graafland van Name Space behoorde Bevelander tot de meest beruchte domeinkapers van ons land. Het feest was in 2002 echter voorbij. In maart van dat jaar werd het bedrijf van Bevelander – Bevelander Internet Services – failliet verklaard. De ondernemer verklaarde destijds tegenover WebWereld `naïef' te zijn geweest en te hebben geleerd van zijn fouten. Hierna was het betrekkelijk stil rondom de Haarlemmer.