Dit heeft de Britse telecomwaakhond Ofcom besloten.

Services als Google's YouTube en BBC's iPlayer hebben de vraag naar online videocontent explosief doen stijgen, waardoor het ook het internetverkeer fors is gegroeid. Internetproviders eisten daarom een financiële bijdrage van 830 miljoen pond (1,05 miljard euro) van de staatszender voor de uitbreidingen van hun netwerken, meldt PC World.

Geen verstandige gang van zaken

Volgens Ofcom-bestuurder Ed Richards , is dit geen verstandige en wenselijke gang van zaken: "Dit is zeker niet de enige manier waarop de benodigde upgrade kan worden uitgevoerd en we verwachten dan ook niet dat het op deze manier zal gebeuren. Ik ben er niet van overtuigd dat het verstandig is om de BBC te laten betalen omdat haar iPlayer zo'n succes heeft".

Gezamenlijk bijdragen aan de kosten

Als alternatief ziet Richards een situatie waarin consumenten en netwerkbeheerders gezamenlijk de kosten van de netwerkupgrade dragen.

Bovendien tekende de topman aan dat Ofcom de middelen niet heeft om de BBC tot betaling te dwingen. "Ik ben er vrij zeker van dat het niet binnen onze mogelijkheden ligt om de BBC tot een dergelijke maatregel te dwingen. Echter, als dit wel zo zou zijn, zou ik die weg per definitie niet willen bewandelen."

In Nederland zijn providers vorig jaar een proef begonnen waarbij zij zelf populaire videobestanden lokaal opslaan. Wanneer abonnees dan een populaire film uit bijvoorbeeld Amerika opvragen, reizen die gegevens uitsluitend over het eigen netwerk van de provider. Daardoor is het verkeer veel goedkoper dan wanneer de data de oceaan over moet.