Fabrikanten moeten de technologie vanaf volgend jaar in televisies en set-top boxen kunnen inbouwen. In een presentatie op het evenement Show me the money donderdag in Haarlem, omschreef Erik Huggers, hoofd Future Media and Technology van de Britse publieke omroep, de technologie als de democratisering van televisie als medium. De conferentie was een initiatief van de Linkedin groep Dutch Media Professionals en trok zo'n 450 bezoekers.

Project Canvas, zoals de technologie gedoopt is, moet een platform bieden voor online applicaties en diensten. Naast on demand video, kan de consument met het platform onder meer extra informatie opvragen en berichten delen, bijvoorbeeld om vrienden op interessante programma's te wijzen. Ook externe ontwikkelaars kunnen software voor het platform bouwen, die na een ballotage via een app store beschikbaar wordt gesteld.

Kosten: 125 miljoen euro

Rond de Olympische Spelen kan de kijker bijvoorbeeld worden gewezen op belangrijke wedstrijden, of voor de finale van de 100m sprint de halve finale terug kijken, zo suggereerde Huggers.

De BBC werkt samen met BT en de televisiezenders ITV en five. De technologie en standaarden zullen worden vrijgegeven. "Ik wil de barrier of entry zo laag mogelijk hebben," vertelt Huggers. Partners zullen wel moeten bijdragen aan de investeringskosten van ruim 125 miljoen euro.

Kritiek

Project Canvas ligt overigens nog onder vuur van Ofcom, de Britse mededingingsautoriteit. De waakhond onderzoekt of het project de marktwerking verstoort. Eerder dit jaar trok Ofcom al de stekker uit Project Kangaroo, een ander web-tv project van de BBC. De omroep verwacht bij Canvas geen weerstand omdat het hier een open standaard betreft waardoor ook andere omroepen (binnen en buiten het Verenigd Koninkrijk) de technologie kunnen toepassen.

Critici plaatsen ook vraagtekens bij de noodzaak voor een nieuwe standaard voor web-tv. Huggers pareerde die kritiek door te wijzen op het gebruik van open standaarden. "We zijn er niet in geïnteresseerd om het web opnieuw uit te vinden," vertelde hij. "We gaan de lego bouwblokken gebruiken die nu al beschikbaar zijn."