Microsoft zou zich aan `illegale en anticompetitieve praktijken' schuldig hebben gemaakt, zo stelt Be in de aanklacht die is ingediend bij een federale rechtbank in San Francisco. Het in 1990 door voormalig Apple-topman Jean-Louis Gassee opgerichte bedrijf is op dit moment bezig zichzelf op te heffen. Be verkocht vorig jaar al het gros van zijn activiteiten aan handheldmaker Palm.

BeOS

Be introduceerde in 1997 een besturingssysteem, BeOS, dat met name geschikt zou zijn voor multimediatoepassingen. Pogingen om het besturingssysteem naast Windows meegeleverd te krijgen op pc's zijn volgens Be mislukt door ongeoorloofde handelspraktijken van Microsoft. Zo claimt Be een mondelinge overeenkomst te hebben bereikt met Hitachi over de installatie van het besturingssysteem naast Windows op een serie pc's. Het Japanse elektronicaconcern moest echter van het plan afzien omdat de licentieovereenkomst met Microsoft de deal met Be niet toestond. Ook Compaq en Gateway zouden, onder verwijzing naar de Windows-licentie, hebben afgezien van deze zogeheten `dual-boot'-systemen. Microsoft is volgens Be zo verantwoordelijk voor de ondergang van het bedrijf dat volgens eigen zeggen ooit een marktwaarde van een miljard dollar had. Be eist nu dat Microsoft drie maal de geleden schade uitkeert, afgezien van een boete die de rechter zou moeten opleggen. Een exact bedrag heeft Be niet genoemd. Microsoft-woordvoerder Jim Desler verklaarde dat het concern de aanklacht nog niet had kunnen bestuderen. Desler zei wel dat `pc-producenten altijd de mogelijkheid hebben gehad om computers te leveren met meerdere besturingssystemen'. "Computermakers hebben de voorkeur gegeven aan Windows boven andere systemen omdat het het beste product is", aldus Desler.

Antitrustzaak

De rechtszaak die Be nu is begonnen vloeit voort uit de veroordeling van Microsoft in de antitrustzaak van de Amerikaanse overheid tegen het softwareconcern. Die heeft de deur opengezet voor nieuwe rechtszaken van bedrijven die menen dat zij door het gedrag van Microsoft zijn benadeeld. Zo begon browsermaker Netscape, inmiddels onderdeel van AOL Time Warner, in januari al een rechtszaak over de koppeling van Microsofts eigen browser Internet Explorer aan Windows.