De online-encyclopedie heeft al enige tijd bovenaan de pagina's een steunoproep staan met zogeheten 'testimonials' van enthousiaste donateurs. Daarin staat dan hun enthousiaste redenatie om geld te geven aan de Wikimedia-stichting achter Wikipedia. Sinds enkele dagen staat daar een 'persoonlijke oproep' van oprichter Jimmy Wales, ook in de lokale edities van de online-encyclopedie.

Nog 7 miljoen te gaan

De smeekbede van Wales heeft de acht jaar oude site geen windeieren gelegd. In de eerste 24 uur is maar liefst 430.000 dollar binnengekomen, afkomstig van 13.000 gulle gevers. Dat is meer dan het vorige donatierecord voor 1 dag, meldt nieuwssite BayNewser. Het doel is echter een forse 7,5 miljoen dollar binnen te halen.

Ook het aantal donateurs is een nieuw record: twee keer zoveel. Volgens pr-directeur Jay Walsh komt dat door de persoonlijke 'touch' van de oprichter. "Wikipedia is een belangrijk deel geworden van het leven van veel mensen." Daarnaast zouden veel mensen niet hebben geweten dat de Wikimedia Foundation een non-profit organisatie is, een feit dat Wales aanstipt in zijn boodschap.