Dat verklaren hooggeplaatste medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Defensie tegenover diverse media. Poindexter was het brein achter twee omstreden anti-terrorismeprojecten. Het eerste was het Total Information Awareness project (later omgedoopt in Terrorism Information Awareness, TIA). TIA moest een superdatabase worden met daarin informatie over het reisgedrag, medicijngebruik en creditcardbetalingen van zoveel mogelijk mensen. Dankzij deze informatie zouden 'terroristische patronen' ontdekt moeten worden. De regering-Bush hoopt op die manier terroristen in de kraag te kunnen grijpen voordat ze aanslagen kunnen plegen. Al meteen toen het plan voor het honderden miljoenen kostende observatiesysteem uitlekte, barstte de kritiek los. Tegenstanders spraken van een 'totale overdaad aan inlichtingen'. De Senaat ziet niets in de TIA-plannen en weigert geld uit te trekken voor het project.

Futures markt

Vorige week kwam Poindexter opnieuw in het nieuws. Deze keer met het plan om een 'futures' markt op te zetten, waarbij handelaren onder het motto 'de markt heeft altijd gelijk' konden voorspellen wanneer nieuwe terroristische aanslagen zouden plaatsvinden. Ook zouden beleggers kunnen speculeren op een aanslag op Yasser Arafat of het verdrijven van de koning van Jordanië. Dit plan deed Poindexter de das om. Diverse politici, waaronder senator Hillary Clinton, reageerden ontzet op het idee dat de Amerikaanse overheid een dergelijke beurs opzetten. Het Pentagon blies het project af en Poindexter kon beginnen met het opruimen van zijn bureau.

Iran-contra schandaal

Het is niet voor het eerst dat Poindexter in opspraak komt. Hij is een oude bekende uit het Iran-contra schandaal. Daarbij voerden de Verenigde Staten geheime onderhandelingen met Iran over de vrijlating van Amerikaanse gijzelaars in ruil voor wapens. De opbrengst uit de wapenverkoop werd doorgesluisd naar de Nicaraguaanse verzetsbeweging de Contra's. Poindexter was de hoogste regeringsfunctionaris die schuldig werd bevonden aan het misleiden van het Amerikaanse Congres over het Iran-contra schandaal. Een rechter veroordeelde hem daarvoor aanvankelijk tot zes maanden gevangenisstraf, maar een beroepshof verwees die uitspraak naar de prullenbak.