Image Online Design stapt naar de rechter (PDF) om het top-leveldomein .web in handen te krijgen. Het bedrijf werkt al meer dan 15 jaar met het domein en probeert het al meer dan een decennium bij de ICANN in de root te krijgen.

IOD biedt een alternatief DNS-rootsysteem aan, zodat bedrijven of particulieren zich kunnen registreren met een .web in plaats van .com. In 2000 vond ICANN nog dat top-levels alleen maar aangeven om wat voor type website het gaat, bijvoorbeeld commercieel of educatief.

Maar dat ligt inmiddels anders. De ICANN introduceert met de grootst mogelijke moeite top-leveldomeinen voor iedereen. Meerdere partijen hebben zich ingeschreven voor .web en IOD dreigt de boot te missen. Image Online Design dingt namelijk niet mee naar het TLD (pagina 51, PDF). Dit terwijl de ICANN 12 jaar geleden beloofde dat aanvragen voor TLD's die niet doorgingen in de toekomst opnieuw zouden worden behandeld.

Gepasseerd voor domein

Maar in de lijst van aanvragen die de internetbeheerder deze zomer publiceerde, wordt IOD gepasseerd. Voor de toevoeging .web zijn meerdere kandidaten, waaronder Google en Web.com. De ICANN buigt zich na de domeintombola over disputen en wijst het domein op basis van arbitrage toe aan één van de geïnteresseerde partijen.

De reden dat het bedrijf geen aparte aanvraag indiende, was omdat .web nog steeds in behandeling was. ICANN heeft op meerdere momenten aangegeven dat het TLD opnieuw werd bekeken, onder meer in 2000 en 2009. In 2000 gaf Vinton Cerf, toen nog bestuurslid van de ICANN, aan het .web-domein aan IOD te willen toewijzen. "Ze werken al heel lang met .web. Om dat aan iemand anders toe te wijzen zit me niet lekker", aldus Cerf als lid van de ICANN.

Belangenverstrengeling

IOD vindt de ICANN ook nog eens partijdig. Zo zit het de eisende partij niet lekker dat ook Google een aanvraag ingediend voor de gewilde domeinextensie, terwijl Google's Vint Cerf voorheen in het bestuur van de ICANN zat. Cerf houdt zich flink bezig met Google's inzet op TLD's en ziet de domeinextensies als een nieuwe bewegwijzering voor cyberspace die het bezoekers makkelijker maakt Google-diensten te vinden.

De mogelijke belangenverstrengeling komt duidelijker naar voren bij andere kandidaten voor de domeinnaam. Andere gegadigden hebben volgens IOD connecties met het bestuur van de internetbeheerder. Aanvrager Afilias heeft een investeerder in het bestuur van de ICANN zitten en een andere bestuurder doet via zijn bedrijf zaken met Afilias.

Domein niet van ICANN

"Het behandelen van andere aanvragen voor .web is onbehoorlijk, onwettig en oneerlijk", stelt de advocaat van IOD in de klacht. Het bedrijf klaagt ICANN aan wegens contractbreuk, omdat IOD jaren geleden al 50.000 dollar heeft betaald voor het in behandeling nemen van de aanvraag. Bovendien heeft de organisatie het merkenrecht op de domeinextensie dat de ICANN nu dreigt te schenden.

IOD eist van de rechter dat de ICANN het .web-domein niet gebruikt, een schadevergoeding betaalt voor het schenden van het trademarkt.