Het bedrijf LexMachina analyseert rechtszaken die over intellectueel eigendom worden gevoerd. Website The Verge meldt dat het bedrijf tegen betaling informatie verstrekt over betrokken advocaten, rechters, patenten en jurisprudentie. LexMachina heeft naar eigen zeggen meer dan 130.000 rechtszaken geïndexeerd.

AI interpreteert data

Zoekspiders van het bedrijf speuren op het web naar nieuwe rechtszaken. Gevonden materiaal wordt automatisch gescand en alle partijen en patenten worden geclassificeerd door kunstmatig intelligente software die de gegevens interpreteert en verwerkt.

Patentbedrijven hebben er een handje van vooral kleine bedrijven en nieuwe ontwikkelaars te bedreigen met een slepende juridische zaak. “Het blijkt dat een aantal van de ergste veelplegers onder de patenttrollen niet zo succesvol zijn als ze daadwerkelijk naar de rechter gaan", aldus rechtsprofessor Mark Lemley van LexMachina. “Ze winnen minder dan één op de tien zaken."

Ook trollen profiteren

LexMachina startte oorspronkelijk op Stanford University. Patentzaken werden zes jaar geleden al steeds vaker uitgevochten en de onderzoekers zagen dat dit mogelijkheden bood voor bedrijven die puur en alleen via patentzaken geld binnenhalen. Inmiddels is LexMachina een commercieel bedrijf waar overigens ook patenttrollen zelf gebruik van maken.

“Een deel van onze klanten bestaat uit patentbedrijven", vertelt Lemley. Hij is verdeeld over de aanwezigheid van trollen in het klantenbestand. Als een rechtsgeleerde is hij niet blij met het fenomeen. “Maar ik ben ook advocaat en ik werk voor LexMachina. We geven alle partijen meer informatie, zodat iedereen de riscico's van deze zaken beter begrijpt."