Waarom zouden ze dat doen? Gaat het puur om kostenbesparing? Dat is volgens CEO Roger Burkhardt van open source-databaseleverancier Ingres op zijn minst een belangrijk gegeven bij de beslissers. “Open source is financieel gezien veel aantrekkelijker. De investeringskosten zijn lager, en de klant zit niet vast aan een enkel bedrijfseigen systeem.”

De prijsverhogingen die de traditionele leveranciers de laatste tijd hebben doorgevoerd, bieden volgens Burkhardt veel gratis reclamemateriaal voor de open source-leveranciers. Oracle verhoogde afgelopen juli bijvoorbeeld de prijzen van belangrijke componenten van hun database-beheersuite fors, in sommige gevallen met meer dan 40 procent. Bij Ingres verdubbelde prompt het aantal offerteaanvragen.

Proprietary dominant

Oracle domineert binnen de databasemarkt. Volgens IDC is hun marktaandeel 44 procent, gemeten in inkomsten. DB2 van IBM staat met 21 procent op de tweede plaats, gevolgd door Microsoft SQL Server met 19 procent. Daarbij moet wel bedacht worden dat de inkomsten worden afgemeten aan de verkoop van licenties, dus open source komt in deze marktonderzoeken niet al te best naar voren.

Forrester Research plaatste eerder dit jaar Ingres en MySQL aan de top van de open source database management systems voor het bedrijfsleven. Daarbij geeft de marktvorser wel de waarschuwing af dat ook deze twee alleen geschikt zijn voor kleine en middelgrote bedrijven.

Nog steeds ziet het ernaar uit dat Oracle MySQL in handen zal krijgen met de overname van Sun Microsystems, al doet de Europese Commissie nog onderzoek naar de acquisitie. Maar het bedrijf biedt nog een paar open source databasesystemen, waaronder Berkeley DB en InnoDB, de transactie-engine die ook in MySQL wordt gebruikt.

Innovatiever

Hoewel er goede redenen lijken te zijn om af te stappen van de closed source-leveranciers, beweert marketingdirecteur Bernie Spang van IBM's databasedivisie dat er ook andere dingen meetellen. “IBM is op de keper beschouwd veel innovatiever dan MySQL of Ingres, en dat zien we terug in de verkoop van DB2.”

“IBM is tot unieke innovaties gekomen binnen xml, waarmee klanten met DB2 9.7 hun voordeel doen in data warehousing”, zegt Spang. Ook klanten met veel tekst binnen het bedrijf hebben daar volgens Spang veel voordeel van.

Maar open source leveranciers zijn wel degelijk innoverend, werpt Burkhardt tegen. Als voorbeelden noemt hij het werk dat Ingres samen met Intel heeft verricht op VectorWise, waarmee de prestaties van Intel-processors worden opgekrikt.

Het gevaar loert dat dit ontaardt in een ideologische strijd. Vooral de mensen in het open source-kamp hebben de neiging om het zo te zien, terwijl dat niet altijd het geval is.

Opstap

Spang ziet dan ook veel voordelen in open source. “Open source databases hebben veel betekend voor de markt. Zij hebben databases toegankelijk gemaakt voor het brede publiek, en dus ook voor hobbyisten en kleine bedrijven. Steeds meer ontwikkelaars leren de fijne kneepjes van het vak door met open source te werken. Die mensen proberen wij te bedienen met ons eigen gratis product, DB2 Express C. Dat is volwaardige DB2-software waarmee je volwaardige applicaties kunt bouwen.”

IBM ziet open source dus als een opstap naar bedrijfseigen software, maar Burkhardt van Ingres ziet het liever andersom. De drempel om over te stappen van het ene naar het andere databaseproduct wordt volgens hem schromelijk overschat. “Als je een ervaren databasebeheerder bent, dan heb je een nieuw systeem in de vingers na een vierdaagse cursus. Het zijn dezelfde commando's, maar met andere namen. Het stelt niet veel voor. Sybase en SQL Server zijn gebaseerd op vroege versies van Ingres, dus migreren van die twee is eenvoudig.”

Overheden jagen aan

De druk die sommige regeringen uitoefenen zal volgens Burkhardt helpen in de verdere acceptatie van open source, al is de ene regering de andere niet. “Sommige regeringen zijn heel proactief. Er ligt voor dit jaar zo'n 650 miljoen euro aan overheidscontracten klaar voor open source.”

Andere regeringen zijn aan het treuzelen, dus er is volgens Burkhardt nog een weg af te leggen. Maar de noodzaak om te snijden in de publieke sector zal een verdere push voor open source betekenen bij de grote publieke organisaties, en dat drijft op zijn beurt de vraag vanuit de private sector.