Erik Huizer, voorzitter van de Nederlandse IPv6 Task Force, luidt de noodklok, en niet voor de eerste keer. In het huidige tempo raken in 2011 de beschikbare IPv4-adressen op. "Als bedrijven dan niet klaar zijn, zullen ze op den duur niet meer kunnen communiceren met een deel van hun klanten."

Huizer uitte zijn zorgen bij de uitreiking van de IPv6 Awards 2009. Vorig jaar ging de prijsuitreiking niet door vanwege het lage aantal inzendingen. Het Nederlandse bedrijfsleven loopt nog niet warm voor de - vroeger of later - onvermijdelijke overgang naar versie 6 van het Internet Protocol (IP).

Noodzaak

"Veel bedrijven zitten nog in de ontkennende fase", zegt Huizer. "Maar uiteindelijk wordt het noodzaak. Vooral isp's zijn een cruciale partij. Als er hier een isp zit die nog geen voorbereidingen heeft getroffen, dan moet die direct terug naar kantoor om aan de slag te gaan", zegt Huizer tegen het aanwezige publiek.

Winnaars

De belangrijkste IPv6 Award - die voor isp's - ging naar de zakelijke internetprovider BIT. Volgens de jury heeft BIT niet alleen IPv6 geïmplementeerd, maar tevens personeel opgeleid, klanten bewust gemaakt en leveranciers aan het werk gezet. In andere categorieën wonnen onder meer webmonitordienst Watchmouse (bedrijfsleven) en de Nederlands Publieke Omroep (Overheid en non-profit). Arnout Veenman van isp-nieuwssite ISPam.nl kreeg een award vanwege zijn grote aantal publicaties over IPv6.

Bron: Techworld