Daarnaast geeft Microsoft bedrijven de mogelijkheid Windows 7 al vanaf begin september te bestellen. Dat kan dan bij de leverancier zelf of bij een partnerbedrijf en is voor ondernemingen die een Volume Licensing-contract hebben.

Vice-president Bill Veghte, verantwoordelijk voor Windows, heeft deze pre-order optie bekendgemaakt op de Worldwide Partner Conference die deze week plaatsvindt in New Orleans. Hij kondigt ook de beschikbaarheid aan van een reeks tools voor de implementatie van Windows 7. Daar zit ook een toolkit bij voor het inventariseren van pc's om te bepalen of de hardware een upgrade vereist voor het nieuwe besturingssysteem.

Vastgelegd

Voor Microsoft en diens partners is de mogelijkheid vooraf te bestellen commercieel interessant, maar het is afwachten of dat ook een toestroom aan bestellingen oplevert. Veel bedrijven leggen hun ict-budgetten en upgrade-cycli ver vantevoren al vast. De acceptatie van nieuwe software in het bedrijfsleven gebeurt daardoor geleidelijk en vaak later dan op de consumentenmarkt.

Vandaar ook dat de softwareproducent tegelijk een kortingsprogramma aankondigt voor bedrijven. Bij grote afname van Windows 7 krijgen die 15 tot 35 procent korting op de aangeschafte licenties voor het desktopbesturingssysteem. Het is nog niet bekend of dit alleen geldt voor Vista-upgrades en welke aantallen licenties in aanmerking komen voor welk kortingspercentage.

Consumentenkorting

Ondertussen doen er nog berichten de ronde over korting voor consumenten. Dat zou dan bestaan uit een zogeheten family pack, waarbij drie licenties voor de Home Premium-variant van Windows 7 zo'n 150 dollar kosten. Dat zijn dan wel upgrades.

Dit familiepakket is officieel niet bevestigd door Microsoft. Bovendien is het nog onduidelijk hoe dit zou werken voor consumenten in de Europese Unie. Microsoft biedt in de EU namelijk geen upgrades, als gevolg van diens eigen actie om webbrowser Internet Explorer uit Windows 7 te halen.

Bijna af

Windows 7 komt 22 oktober uit. Het besturingssysteem verkeert nu in de afrondende fase. Er is nu net een nieuwe build (7600) uitgelekt, van zowel Windows 7 als van de bijbehorende tegenhanger Server 2008 R2 (release 2). Dat is volgens Microsoft nog niet de definitieve versie (rtm, release to manufacturing), wat wel algemeen werd aangenomen.

"We naderen dat moment, maar Windows 7 is pas rtm als het echt af is", blogt communicatiemanager Brandon LeBlanc van Microsoft. "Wij zien de rtm pas als 'gereed' als ook alle taalversies van Windows 7 geheel klaar zijn." De rtm staat gepland voor de tweede helft van juli.