Dat blijkt uit een studie van Sun Microsystems. Dit is niet alleen een enorme verkwisting van opslag, ook heeft het gevolgen voor rekencentra die toch al kampen met een tekort aan elektriciteit en een overschot aan warmte, zo staat in het onderzoek.

Het onderzoek van Sun richt zich op gebruik van opslagruimte in harde-schijfkabinetten zoals bedrijven die gebruiken in hun rekencentra. Voor het onderzoek heeft Sun bij 200 bedrijven wereldwijd aanvullende software geïnstalleerd om het gebruik van online opslag te inventariseren en analyseren.

Volgens het onderzoek wordt 10 procent van alle ruimte op de harde-schijfkabinetten, ooit toegewezen aan een server, niet vrijgegeven als de server buiten dienst wordt gezet. Van de overige ruimte was 15 procent wel toegewezen voor gebruik door een server, maar werd niet benut. In veel gevallen was het bestandssysteem niet eens geïnstalleerd.

Daarnaast wordt 40 procent van alle ruimte benut door gegevens die al meer dan een half jaar niet geraadpleegd zijn, en 5 procent door gegevens die niet op een bedrijfssysteem aanwezig zouden moeten zijn, zoals digitale foto en filmbestanden.

Volgens het onderzoek bleek maar 30 procent van alle ruime echt nuttig gebruikt te worden en gevuld te zijn met data die ook een rol speelt binnen het bedrijfsproces.

De belangrijkste oorzaak voor het inefficiënte gebruik en de neiging om almaar meer opslag te kopen, ook wanneer er nog voldoende voorhanden is, ligt bij organisaties die hun gegevensstromen onvoldoende beheren. Volgens Randy Chalfant van Sun, wordt dit onvermogen van bedrijven door verkopers van opslagsystemen misbruikt om meer opslag te verkopen. Volgens Chalfant ligt de oplossing bij beter beheer van gegevens, het identificeren van data en verdere virtualisatie.