Consumenten gaan al snel over van bezit naar gebruik. Maar hoe zit het met bedrijven? Voor huisvesting is dit heel gebruikelijk: bedrijfspanden worden gehuurd voor een vast bedrag per maand. Het kopen van een pand is natuurlijk een grote investering die niet zomaar elk bedrijf kan doen. Bovendien is huren veel flexibeler. Als er bedrijfsauto's zijn, is de kans ook groot dat die geleased worden. Hier wordt dus ook vaak gekozen voor gebruik in plaats van bezit. Maar het gaat steeds verder dan dat. Aan de cijfers van leasemaatschappij Grenke is te zien dat er steeds meer wordt geleased.

Alles kun je leasen

Want hoe zit het met de apparatuur ín het pand? De producten die van oudsher het meest geleased worden door bedrijven zijn de multifunctionals, printers en kopieerapparaten. Hier wordt meestal ook een onderhoudscontract bij afgesloten en daarom is het interessant voor betaling van een vast bedrag per maand. Maar sinds 2017 staat ICT-apparatuur op 1, zo blijkt uit cijfers van Grenke. Zij publiceerden een overzicht van de meest geleasede spullen in hun portefeuille in 2017:

Diagram: structuur leaseportefeuille Grenke 2017

Lease groeit snel

Sowieso laat lease een grote groei zien in Nederland. Bij de vraag waar die groei vandaan komt, licht Gerlach Latour, Managing Director Sales bij Grenke, toe: "Bedrijven die eenmaal de stap naar lease hebben gezet, bijvoorbeeld voor printers, zetten snel de stap naar het leasen van meer apparatuur: laptops, tablets, telefonie, medische apparatuur en beveiligingsapparatuur maar ook veel machines. Een grote groei zien wij momenteel ook in het segment koffie-apparatuur. Maar heel kort gezegd: alles met een stekker kun je leasen."

Waar de stap voor software al lang genomen is, volgt die voor overige apparatuur dus in rap tempo. Van Software-as-a-Service gaan we over naar XaaS: alles-as-a-Service.