De huidige generatie open source software vormt slechts een fractie van alle software die ontwikkeld wordt. Bedrijven schrijven zelf enorme hoeveelheden software die nooit buiten de bedrijfsmuren belandt.

Verspilling

Volgens Red Hat ligt daar een nieuwe kans voor open source. Bedrijven moeten daarvoor veranderen van consumenten van open source en meer onderdeel uitmaken van de gemeenschap. "De verspilling bij interne softwareontwikkeling is enorm", bepleitte Red Hat ceo Jim Whitehurst in zijn openingstoespraak aan de Red Hat Summit in Boston op woensdag.

"Als open source waarde wil creëren voor onze klanten en gebruikers wereldwijd, moeten we ervoor zorgen dat gebruikers niet alleen gebruikers van open source zijn, maar actief deelnemen aan de open source gemeenschap", zei Whitehurst.

Volgens de ceo bestaan er nu maar drie voorbeelden van software die door een bedrijf of instelling zijn ontwikkeld. De veilige versie van Linux, SE Linux, kent zijn oorsprong in de Amerikaanse overheid. De Merge messaging applicatie is ontwikkeld door zakenbank JP Morgan en de Enterprise Service Bus die Red Hat recent onthulde is ontwikkeld door een Canadese verzekeringsmaatschappij.

Kostenbesparing

"Bedenk hoeveel software geschreven wordt die achter gesloten muren wordt opgesloten. Als die wordt bevrijd, zou dat de kostenstructuur van software wereldwijd op een fundamentele manier veranderen."

Door de software vrij te geven, kunnen bedrijven fors besparen op het beheer en onderhoud, bepleit Whitehurst, die vorig jaar december Matt Szulik opvolgde als ceo van Red Hat. Tegelijkertijd kan de gemeenschap gebruik maken van de ervaring en creativiteit van bedrijven bij de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten en applicaties.

Marktcijfers ondersteunen het pleidooi van Whitehurst. Zo wordt OpenOffice primair ontwikkeld door programmeurs in dienst van Sun Microsystems, gevolgd door ontwikkelaars van Novell. De meeste code voor Linux wordt geschreven door een paar dozijn ontwikkelaars die in dienst zijn van bedrijven als IBM, Red Hat en Novell, aangevuld met grote zakenbanken.