Zo kunnen de bedrijven veel goodwill kweken bij hun klanten, aldus Tony Stanco, bedenker van het Open Source Threshold Escrow Program (O-STEP). Bedrijven en overheden zijn volgens hem vaak bang dat zij jarenlang vastzitten aan een bepaalde aanbieder van software als ze eenmaal getekend hebben.

Een producent levert volgens O-STEP software aan de denktank van Stanco (the Center of Open Source and Government). De producent geeft aan hoe vaak hun product verkocht mag worden voordat ze de broncode vrijgeven. Als dat aantal gehaald wordt, is de software open-source.

O-STEP is volgens Stanco een balans tussen de huidige auteursrechtwetgeving en open-source licenties. Op dit moment zijn auteursrechten langer dan levenslang geldig. Ontwikkelaars van open-sourcesoftware zijn de controle over hun product echter meteen kwijt.

Aanbieders van de software kunnen voordeel hebben bij het O-STEP project omdat het de verkopen omhoog kan stuwen, aldus Stanco. Hij noemt Corel, maker van WordPerfect, als voorbeeld: "Als klanten geld pompen in WordPerfect, weten ze dat het binnen een paar jaar open-source is. Dit geeft bedrijven als Corel de mogelijkheid om uit te groeien tot standaard."

Stanco heeft hier zelf nog niet met Corel over gesproken. Een woordvoerster van Corel zegt dat het 'zeker een interessant voorstel is'.