Vele websites bieden links naar gratis producten aan, waarbij later blijkt dat die aanbiedingen onderdeel zijn van een lead generation programma. Om een dergelijk gratis product te ontvangen moet de consument, al dan niet na het spelen van een spelletje, wel zijn adresgegevens en telefoonnummer invoeren. Tegelijkertijd moet akkoord worden gegaan met de ‘voorwaarden’.

Doordat het telefoonnummer vrijwillig wordt gegeven en er een akkoord is met de voorwaarden, vinden de belbedrijven dat de consument daarmee te benaderen is, ongeacht zijn inschrijving in het Bel-me-niet Register. Deze lead wordt vervolgens opnieuw verkocht aan allerlei 'partners' van de aanbieder van 'gratis' producten.

OPTA: Dit mag niet

Die manier van potentiële klanten werven voldoet niet aan de eisen van de OPTA, zo maakt de telecom- en internetwaakhond bekend in zijn jaarrapport over het gebruik van het Bel-me-niet Register. “Dit mag alleen wanneer een consument uitdrukkelijk en ondubbelzinnig verzoekt om contact”, schrijft de OPTA.

Sinds de invoering van het register op 1 oktober 2009 heeft de OPTA bijna 10.000 klachten gehad. De meeste ongewenste telefoontjes komen van internet- en tv-aanbieders, energiemaatschappijen, loterijen, kranten- en tijdschriftenuitgevers en goede doelen. Zij zorgen voor zo’n 80 procent van alle klachten.

Boetes voor twee bedrijven

De OPTA heeft in het afgelopen jaar 48 onderzoeken gestart naar overtredingen van de telemarketingregels. Twee bedrijven hebben een boete gekregen. OPTA zegt niet welke bedrijven het zijn en hoe hoog die boete is. De maximale boete die kan worden opgelegd is 450.000 euro per overtreding.

Via Consuwijzer.nl kunnen consumenten klachten indienen over telemarketingpraktijken. Van de klachten komt 21 procent van mensen die gebeld worden door bedrijven waar ze een klantrelatie mee hebben of ooit gehad hebben. “Het bellen door bedrijven waar je ooit iets gekocht hebt, blijkt een grote bron van irritatie te zijn voor consumenten”, schrijft OPTA. Op dit moment zijn 5,9 miljoen telefoonnummers ingeschreven in het register.