Een onderzoek van analistenbureau Forrester onder bedrijven in de Verenigde Staten en Europa geeft als resultaat dat Windows 8 voor problemen gaat zorgen op kantoor. Bedrijven zien er niets in en zijn druk bezig met de onder tijdsdruk staande migratie naar Windows 7. Maar werknemers geven juist de voorkeur aan Windows 8 en zullen dat naar werk meenemen naarmate de bring your own device-trend voortgaat.

XP wordt vervangen door Windows 7

Bedrijven staan onder grote druk om hun omgevingen met Windows XP te vervangen. Die Windowsversie uit 2001 beleeft zijn ‘end of life’ op 8 april volgend jaar. Nu draait Windows 7 op 48 procent van alle zakelijke pc’s en 76 procent van de bedrijven zeggen dat nieuw geplaatste pc’s komen met Windows 7. Overigens werd eerder al duidelijk dat niet elk bedrijf de deadline van 8 april 2014 zal halen, wat weer risico’s met zich meebrengt.

Uit de cijfers van Forrester blijkt onder meer dat de interesse van bedrijven in Windows 8 bij het uitkomen van het besturingssysteem nog niet de helft is van de belangstelling voor Windows 7 bij de release. Voor tablets kiest de it-afdeling liever voor iOS, dat ook populair blijft bij de werknemers die een grote invloed hebben op beslissingen. Die zien ook veel meer in Mac OS X en Android overigens.

Groot deel werknemers wil Windows 8

Andere werknemers, de grotere groep, hebben veel meer belangstelling in Windows 8 stelt Forrester haast verbaasd vast. Van de 10.000 werknemers in de VS en Europa die aan het onderzoek meededen, heeft 38 procent liever Windows 8 op zijn werkcomputer. Windows 7 moet het doen met de voorkeur van 35 procent van de medewerkers. Ook wil maar liefst 20 procent Windows 8 op zijn tablet, tegen 26 procent die eerder voor iOS kiest.

Daaruit maakt Forrester op dat bedrijven wel moeten zorgen dat zij onder druk komen te staan om Windows 8 te ondersteunen en werknemers toe te staan hun eigen Windows 8-apparaten mee te nemen naar het werk.