Dat zegt Frank Gillett, analist van Forrester Research, in een gesprek met Webwereld. "De lancering van Windows Azure is de grootste ontwikkeling op het gebied van besturingssystemen sinds de lancering van Windows NT. Ik zou de stap van Microsoft niet revolutionair, maar evolutionair willen noemen. Het hele denken over IT verandert komende jaren."

Gillett windt er geen doekjes om, hij is enthousiast nadat Microsoft eerder deze week de ideeën rond cloud besturingssysteem Azure ontvouwde.

Veiligheid als struikelblok

Veiligheid ziet Gillett als de grootste valkuil voor de mate waarin het bedrijfsleven Azure zal omarmen. "Beveiliging, als dat nu al niet het geval is, zal bij cloud computing het grootste struikelblok vormen. Ondernemingen zijn vaak erg zorgvuldig met hun data en zullen een drempel over moeten willen zij een concept als Azure incorporeren."

Gillett, die afgelopen augustus nog een uitgebreide visie over cloud computing schreef, vergelijkt de huidige ontwikkelingen met die van het begin van de jaren negentig. "Ook toen stonden we aan de wieg van een nieuw tijdperk: het internet. Cloud computing is vergelijkbaar met die transitie."

Cloud is een leerproces

Vooral voor kleine bedrijven wordt het een grote stap om over te gaan tot cloud computing. "De grootste uitdaging voor Microsoft is om bedrijven de basisprincipes van cloud computing bij te brengen. Ondernemers zullen niet zo snel overstappen, ze zullen daarbij ook de hulp moeten inroepen van partners om te migreren. Persoonlijk denk ik dat dit een heel interessant proces zal worden. Ik verwacht dat het vijf tot tien jaar zal duren voordat we echt baanbrekende veranderingen gaan meemaken."

Starters gebaat bij cloud

Het kostenaspect kan met name voor startende ondernemers interessant gaan worden, gelooft Gillett. "De initiële kosten voor IT worden een stuk lager. Servers hoeven niet of minder worden aangeschaft, alleen een abonnement op cloud of SaaS is noodzakelijk. Bovendien hoeft een ondernemer minder snel eigen programmeurs in dienst te nemen die specifieke kennis over de systemen binnen het bedrijf heeft. Omdat alles in de cloud actief is, kan ook het programmeren buiten de deur plaats vinden. De interface en de queries lopen straks in de website, de kosten voor in-house IT nemen af. Wat echter wel een nadeel kan zijn, is dat er straks geen moment van 'payoff' meer is wanneer de kosten van software en apparatuur zijn afgeschreven en er theoretisch alleen nog voor stroom betaald moet worden. Op de lange termijn kan het dus nadelig zijn, een abonnement op een cloudservice", aldus de Amerikaan.

Programmeurs krijgen het makkelijker

Op operationeel gebied verandert er veel voor programmeurs, maar hun taken zullen er niet moeilijker op gaan worden. "Voor ontwikkelaars wordt het een gemakkelijker situatie. Zij hoeven zich minder te concentreren op verschillende typen hard- en software en zaken als mogelijke crashes. Een andere manier van denken is niet nodig, wel een grotere bereidheid tot samenwerking met collega's en partners."

Microsoft loopt niet achter op Google

Is Microsoft niet te laat met Azure? "Nee, ik denk niet dat ze bijvoorbeeld achterlopen op Google. Wel lopen ze achter op de cloudservices van Amazon. Voordeel voor Microsoft is wel dat ze bottom-up werken en de cloud volledig hosten. Amazon bedient een ander segment."