Microsoft brengt haast met de regelmaat van de klok updates, patches en nieuwe versies van zijn besturingssystemen uit. Veel bedrijven houden zich niet aan het door Microsoft opgestelde schema van upgrades voor Windows. Dat blijkt uit gegevens van IDC. Het onderzoeksbureau deed navraag bij meer dan 300 IT-managers die verantwoordelijke zijn voor systemen met Windows NT en 2000.

Het blijkt dat gebruikers helemaal niet zo'n haast hebben met het upgraden van hun systemen. Op desktopsystemen wordt nog geen Windows XP geïnstalleerd en systeembeheerders houden zich nog niet echt bezig met het nog dit jaar verschijnende Windows .Net Server. Volgens IDC zijn veel bedrijven nog steeds druk bezig met de migratie naar Windows 2000.

"Gebruikers zeggen dat ze zich houden aan hun eigen installatietempo en niet het schema van Microsoft volgen", zegt Al Gillen, analist bij IDC. Volgens Gillen is de upgradewoede van gebruikers sterk afgenomen sinds Microsoft zijn nieuwe licentieprogramma License 6.0 invoerde. Dit programma wil dat grootverbruikers in de pas lopen met Microsoft. "Als ze dat niet doen, lopen ze de kans dat ze meer moeten betalen voor software", zegt Gillen.

Volgens Microsoft is License 6.0 het simpelste en goedkoopste systeem voor bedrijven om Microsoftsoftware aan te schaffen. Critici menen echter dat License 6.0 juist een kostenstijging betekent voor veel afnemers. De klant kan wel tot 107 procent duurder uit zijn. Dit is het gevolg van de 'verborgen kosten' die veroorzaakt worden door het vaker moeten upgraden om in de pas met Microsoft te blijven lopen.

Van de ondervraagde gebruikers geeft 15 procent aan er zelfs serieus over na te denken om op een ander besturingssysteem over te stappen omdat men niet tevreden is met het nieuwe beleid van Microsoft. Men denkt er over na om de overstap naar Linux of Unix te maken.

"Het is wellicht een klein percentage. Maar als op dit moment al 15 procent aangeeft niet tevreden zegt te zijn, is dat geen goed teken", zegt Gillen.