Zowel ImageReady 1.0 van Adobe als FireWorks 1.0 van Macromedia bieden webontwerpers het gereedschap aan voor het creëren van gelikte beelden op hun homepages. De pakketten bieden niet alleen tal van grafische effecten en animaties, maar ook middelen om beelden slanker te maken zodat ze sneller door de browser op het beeldscherm van de bezoeker worden gezet.

Beide producten hebben de (semi-)professionele ontwerper veel te bieden, hoewel hier en daar nog wel enige verbetering gewenst is.

Wie al gewend is om in Photoshop of Illustrator te werken zal zo met ImageReady uit de voeten kunnen: toch zal voor zeker artistieke teksten de sprong terug naar die andere programma's van Adobe moeten worden gemaakt.

Ondanks die tekortkoming heeft ImageReady één voordeel boven Fireworks dat de gebruiker laat verdrinken in de opties: het is veel eenvoudiger te gebruiken. Toch winnen de sterke punten van Fireworks 1.0 het van de zwakke onderdelen.

ImageReady biedt alles wat je in een pakket voor de productie van grafische beelden voor het World Wide Web mag verwachten: optimalisatie, GIF-animatie, browser previews, de mogelijkheid om client-side URL image maps te maken, tekstgereedschap en de automatische verwerking van reeksen plaatjes. Dat alles gaat gepaard met de bekende interface van andere Adobe-applicaties.

Via LiveView kan worden bekeken wat er gebeurt als de kleurdiepte en pixelgrootte van een plaatje worden aangepast. Er kunnen ook kopieën van beelden worden gemaakt voor een proef met een ander bestandsformaat of aangepast kleurpalet.

Als eenmaal een bepaalde optimalisatie is gekozen kan een hele reeks plaatjes worden verwerkt door ze op een icoon te laten vallen. ImageReady past dan alle voorkeursinstellingen op de complete collectie toe.

Voor teksten biedt ImageReady alleen wat basisvoorzieningen en het is een fluitje van een cent om een tekstlaag aan een bestaand plaatje toe te voegen. Voor bijzondere effecten moet een webmaster echter uitwijken naar Fireworks of toch weer Photoshop aanroepen.

Aan een eenmaal aangebracht effect in tekst kan in ImageReady niet meer worden gewijzigd: je moet de tekstlaag wissen en opnieuw beginnen.

ImageReady biedt in het algemeen uitstekende middelen voor de productie van een animated GIF. Daarentegen munt Fireworks weer uit in image slicing, het opdelen van een groter beeld in kleinere plaatjes, waardoor het beeld zich gedraagt als een tabel in HTML. ImageReady biedt slechts beperkte ondersteuning voor deze techniek, die vooral erg nuttig is voor webmasters die JavaScript-animaties willen laten zien als de muis over een plaatje rolt.

Zoals het voorbeeld van image slicing laat zien barst Fireworks van de opties. Echter bij de bewerking van omvangrijke beelden ging het programma aanzienlijk trager reageren dan ImageReady. Toen we een bestand van 5 MB openden werd Fireworks stukken slomer. Dat werd pas iets beter toen we de afmeting van het beeld aanpasten met de Export Wizard.

Deze tovenaar verricht uitstekend werk met een intuïtieve en flexibele interface: in een apart venster konden vier versies van een plaatje worden getoond, met elk zijn eigen optimalisatie.

In tegenstelling tot de Droplets van ImageReady voor batch-verwerking gebruikt Fireworks een stap-voor-stap-benadering om een reeks beelden om te zetten.

Fireworks biedt meer opties om teksten in beelden te plaatsen dan ImageReady. Verder biedt het programma uitstekende JavaScript rollover-effecten naast image-slices, image-maps en animated GIFs.

Over het algemeen kun je met ImageReady sneller aan de slag, maar Fireworks biedt de webmasters en ontwerpers meer opties.

Van beide programma's zijn testversies beschikbaar: log voor ImageReady in bij Adobe, voor Fireworks bij Macromedia.

===========================================

In deze rubriek werpt WebWereld een eerste blik op nieuwe hard- en software voor een eerste oordeel.