De organisatie heeft verklaard mogelijk 'verdachte' toewijzingen van interessant geachte domeinnamen te zullen onderzoeken, zo meldt persbureau AP. Afilias verwacht enkele honderden discutabele toewijzingen aan de WIPO (World Intellectual Propery Organization), de organisatie die bindende uitspraken doet over toewijzing van domeinnamen, voor te zullen leggen.

De kosten van die procedure komen voor rekening van Afilias. De beheerder van het nieuwe .info-domein hoopt voor een korting in aanmerking te komen.

Over de toewijzingsprocedure was een stroom van kritiek op gang gekomen van particulieren die meenden geen eerlijke kans te hebben op interessante en lucratieve domeinnamen. Afilias had de inschrijving op .info-domeinen eerst geopend voor bedrijven en organisaties. Het bedrijf wilde hen zo de mogelijkheid geven de .info-domeinnamen te registreren met hun handelsmerk.

Maar deze poging om domeinkaping juist tegen te gaan, werkte volgens critici averechts. Zo bleken domeinen met algemene termen als business.info, money.info, sex.info en sports.info vastgelegd door partijen die op handige wijze een handelsmerk op deze namen claimden.

In het geval van sex.info overlegde een particulier een handelsmerk op een logo waarin het woord 'sex' voorkwam. Wie business.info opzoekt in de whois-database van Afilias, vindt nu al de melding dat de domeinnaam te koop is.

Sinds de registratieprocedure op 25 juli is geopend, zijn 25.000 domeinnamen vastgelegd. Tot 27 augustus kunnen bedrijven nog de domeinnamen met hun

handelsmerk vastleggen. Daarna wordt de procedure voor iedereen opengesteld.