De 36-jarige Roy M. uit het Noord-Hollandse Venhuizen was volgens Brein verantwoordelijk voor sites als Onderkoffer.org, Dreamtorrents.org, Funkyplace.org, Hollandse-nieuwe.org, Torrentplaats.org en Radio-fantasy.nl. Twee van deze sites waren op het moment van het 'huisbezoek' van Brein vorig week nog online. Eind vorige week haalde M. ook deze twee resterende sites offline.

"M. verklaarde dat hij de sites voor een ander in de lucht hield en daar 50 euro per site per maand voor kreeg, hij durfde deze persoon niet te noemen omdat hij zijn leven dan niet zeker zou zijn", meldt Brein.

De sitebeheerder tekende een verklaring waardoor toekomstige betrokkenheid bij torrentsites hem op een boete van vijfduizend euro komt te staan. Stichting Brein behartigt de belangen van de Nederlandse entertainmentindustrie.

Niet intimiderend

Vorig jaar sloot Brein al 304 sites van Nederlandse bodem. Behalve torrentsites gaat het ook op websites die zogeheten ed2k-links aanbieden. De beheerder van de bekende ed2k-linksite Shareconnector trok eind 2007 ook al de stekker eruit na een huisbezoek door Brein-medewerkers.

"Ik zie niet dat dit intimiderend zou kunnen zijn. Hij beheerde de site vanuit z'n huis, dus dat is dan het bezoekadres. Bij een marktkoopman ga je ook langs bij z'n kraam", aldus Brein-directeur Tim Kuik destijds tegen Webwereld. De rechter bepaalde later dat Shareconnector op zwart moest blijven.

Mininova

In Breins strijd tegen Bittorrent-sites staat in mei een belangrijke rechtszaak op het programma. Dan vindt de behandeling plaats van het geschil tegen de populaire Utrechtse site Mininova.org.

Het Utrechtse indie-platenlabel Beep! Beep! Back up the truck maakte maandag nog een samenwerking met Mininova bekend. De site beidt de 18 cd's van dit kleine, onafhankelijke label als gratis downloads en als fysieke cd's aan.