De populariteit van het verhuren van je huis, met name via het gelikte platform van Airbnb, is de afgelopen jaren stevig gestegen. Tot de nodige excessen zoals illegaal onderverhuur van sociale huurwoningen aan toe, waarbij mensen zelf op straat kwamen te staan. Nu komt ook de Belastingdienst in actie. De fiscus is een onderzoek gestart naar grote groep verhuurder die mogelijk geen inkomstenbelasting doet, meldt Het Financieele Dagblad.

Airbnb geeft geen krimp

Het onderzoek wordt geen gemakkelijke klus. Airbnb laat namelijk direct weten niet vrijwillig gegevens te zullen verstrekken van individuele gebruikers, of dat nu huurders of verhuurders zijn. De controle op belastinginkomsten is daarnaast sowieso een zeer tijdrovende kwestie.

In het geval van Airbnb moet je als verhuurder bij kortstondig onderverhuur 70 procent van je inkomsten opgeven. Ook wordt er bijvoorbeeld in Amsterdam toeristenbelasting (5 procent) ingehouden.

Eerder ondernamen belastingdiensten in het buitenland, waaronder die van de Verenigde Staten, al actie. Wanneer verhuurders geen huurinkomsten opgeven houdt Airbnb in Amerika de belastingen in, iets wat in ons land nog niet gebeurt. Wel groeit de onvrede onder hoteleigenaren en bed en breakfast-verstrekkers. Zij vinden het oneerlijke concurrentie.