De Belastingdienst heeft een groot aantal brieven verzonden met foute informatie. Ditmaal blijkt dat door een persoonlijke fout een omvangrijke groep Nederlanders donderdag een brief met foutieve informatie heeft ontvangen.

Het gaat om verstuurde informatie met betrekking tot toeslag bij kinderopvang. Voor in totaal 15.000 Nederlanders zou de wijze van uitbetaling zonder directe aanleiding veranderen.

'Verkeerd vakje aangevinkt'

Door een blunder zijn de verkeerde mensen gekoppeld aan de groep kinderopvangtoeslag. Zo kregen de meeste briefontvangers een verandering bij de wijze van uitbetalingen toegezonden omdat zij een reïntegratietraject, inburgeringscursus of studie volgen. Dit terwijl vrijwel alle briefontvangers een betaalde baan hebben.

De fout blijkt volledig bij de Belastingdienst zelf te liggen. In plaats van de circa 20.000 Nederlanders die de brief wel moesten krijgen, werden in totaal 35.000 brieven verstuurd. “Door een menselijke fout bij de selectie van de bestanden zijn deze 15.000 brieven te veel verstuurd. Er blijkt een verkeerd vakje te zijn aangekruist", legt woordvoerder Marcel Homan uit.

Ontvangers hoeven niets te doen

Voor de genoemde groep van 20.000 verandert er wel iets in de toeslag. In plaats van een gedeelde uitkering van aan de ene kant de Belastingdienst en aan de andere kant het UWV, DUO of de gemeente, neemt de Belastingdienst vanaf 1 januari de volledige uitbetaling over.

De Belastingdienst betreurt de fout en belooft zelf met een oplossing te komen. “Eerdere berichtgeving hierover door de Volkskrant klopt niet. Er is geen sprake van een systeemfout en mensen hoeven ook niet zelf te bellen met de Belastingtelefoon. Wij bieden onze excuses aan en gaan het zelf herstellen. Mensen die de brief hebben ontvangen hoeven niets te doen", aldus Homan.

Datum nieuwe brief onbekend

De mensen die onterecht zijn aangeschreven kunnen een nieuwe brief verwachten. Een datum durft Homan daar nog niet op te plakken. “Op de website staat nu eind december gecommuniceerd. Maar dat moet eerder ook lukken. We gaan de juiste brieven zo snel mogelijk versturen."