De Amerikaanse belastingdienst IRS heeft een lijst bekend moeten maken met welke organisaties en individuen specifiek in de gaten worden gehouden als ze een aangifte indienen. Op deze lijst staan open source-organisaties vermeld, omdat deze volgens de IRS vaak belastingen proberen te ontduiken onder een non-profitregeling.

Open source toch commercieel

Open source-organisaties melden vaak op hun belastingaangifte dat zij op bepaalde gebieden niet belastingplichtig zijn. Volgens de IRS is dat veelal onterecht. “De leden van deze organisaties zijn meestal werkzaam in het commerciële veld of zorgen voor commerciële technische ondersteuning.” Medewerkers wordt geadviseerd dit soort gevallen altijd door te verwijzen naar een hogere manager.

De lijst van de IRS (PDF) bevat 17 ‘issues’ die medewerkers in de gaten moeten houden, waarop open source-organisaties op de eerste plaats prijken. Ook worden groepen die belastinguitzonderingen claimen en haatzaaiende propaganda verspreiden in meer detail bekeken en organisaties die zich bezighouden met medische marihuana.

Koppen rollen bij belastingschandaal

De IRS moest zijn Be On the Look Out-lijst (BOLO) openbaar maken, omdat de dienst bepaalde politieke organisaties meer zou wantrouwen dan anderen, zo onthulde een klokkenluider binnen het Ministerie van Financiën. Zo zou de IRS altijd aangiftes nader kijken wanneer een organisatie gelieerd is aan de omstreden politieke partij Tea Party. Het Amerikaanse congres eiste daarom opheldering.

Het bestaan van een BOLO-lijst met politiek gemotiveerde criteria heeft behoorlijk wat stof doen opwaaien in de VS. De belastingdienst heeft zijn excuses aangeboden voor het gebruik van ‘ongepaste criteria’. IRS-hoofdcommissaris Steven Miller is door de president ontslagen en IRS-topvrouw Lois Lerner is met verlof gestuurd. De BOLO-lijst wordt niet meer gebruikt.

De commissie die over budgettering gaat, Ways and Means, ontdekte dat de IRS meer politieke stromingen met argusogen bewaakt. De lijst maakt specifiek melding van ‘progressieven’, wat opnieuw voor controverse zorgt. De commissie roept klokkenluider Russel George op het matje om uit te leggen waarom deze informatie ontbrak bij zijn eerdere getuigenis.