De Belastingdienst heeft uiteindelijk toch gewonnen van de aanbieder van slim betaald parkeren, SMS Parking. De opvraging van gegevens uit de database van SMS Parking door de Belastingdienst is legaal, oordeelt het Gerechtshof volgens RTL Nieuws. Vandaag diende het hoger beroep dat de Belastingdienst had aangespannen nadat het eind vorig jaar nog de eerste rechtszaak had verloren.

De fiscus wil de gegevens van SMS Parking om te controleren of er leaserijders staan geregistreerd. Daarmee wil de Belastingdienst de controle op fraude door leaserijders verscherpen. SMS Parking weigerde, waarop een rechtszaak volgde.

Algemeen belang gaat voor privacy, vinden rechters

In eerste instantie kreeg SMS Parking gelijk van de rechter. Volgens de rechtbank in Den Bosch moeten burgers ergens kunnen parkeren zonder dat de overheid weet waar en waarom dat gebeurt.

Maar het Gerechtshof oordeelt vandaag anders. Volgens het Hof vraagt de Belastingdienst alleen kentekens op en dat behoort niet tot privacygevoelige informatie. En daarnaast weegt het algemene belang voor het Hof zwaarder dan mogelijke inbreuk op de privacy.