De bezuiniging vindt plaats omdat anders het budget van 2009 in gevaar komt. "Als we op deze voet verder waren gegaan, dan hadden we het budget behoorlijk overschreden. Daarom maken we nu even pas op de plaats", zegt een woordvoerder van de Belastingdienst tegen Webwereld. 

Minimaal 300

De dienst zegt niet over hoeveel ict'ers het precies gaat. De woordvoerder zegt slechts dat het gaat om "een belangrijk deel van door ons extern ingehuurde ict'ers". Een anonieme bron meldt Webwereld dat het over minimaal 300 ict'ers zou gaan. De ict'ers waren werkzaam voor het Centrum voor proces- en productontwikkeling (B/CPP) en het Centrum voor ict van de Belastingdienst (B/CICT).

Door de maatregelen komen essentiële projecten van de Belastingdienst niet in gevaar, verzekert de Belastingdienst. "We zorgen er voor dat systemen die belangrijk voor ons zijn, gewoon doorgaan. We nemen geen afscheid van onze eigen ict'ers. Er blijft veel te doen voor ict'ers. We sluiten dus ook niet uit dat we de externe mensen later weer inhuren."

De Belastingdienst kwam de afgelopen jaren veelvuldig negatief in het nieuws met ict-flaters, mislukte reorganisaties, storingen en een hardnekkige vendor lock-in bij IBM.