Een Ierse belastinginspecteur ondervroeg de 40-jarige Nederlandse internetondernemer Evert Bopp omdat zijn gegevens op de netwerksites Facebook, LinkedIn en Xing niet overeenkwamen met zijn aangifte, zo meldde de Independent.

Facebook-printjes

Bopp, die sinds 1995 in Ierland woont, reageerde verbaasd toen hij met printjes van zijn Facebook-profiel werd geconfronteerd. "Dat is toch nauwelijks wettelijk bewijsmateriaal te noemen. Maar ik vrees niets, omdat ik niets te verbergen heb", aldus Bopps die beweert sommige profielen te zijn vergeten bij te werken.

Niets nieuws

Desgevraagd verklaarde de Ierse belastingdienst regelmatig netwerksites te bezoeken voor hun onderzoek. Bright.nl ontdekte vervolgens dat ook de Nederlandse Belastingdienst regelmatig profielpagina's bekijken van belastingplichtigen naar wie inspecteurs onderzoek doen.

Op Hyves- of LinkedIn-profielen is volgens een woordvoerder veel informatie te vinden over het werk van mensen. Inspecteurs vergelijken dat met de aan de Belastingdienst opgegeven werkzaamheden. De woordvoerder noemt dit niets nieuws, want "we letten ook op wat de krant over iemands werkzaamheden schrijft".