Sommige werknemers van de Belastingtelefoon hebben echter wel toegang tot alle benodigde systemen en de daarin opgeslagen informatie. Dit blijkt uit een steekproef door Webwereld, genomen naar aanleiding van binnengekomen klachten over de Belastingtelefoon. "Op dit moment kunnen wij niet alle informatie zien", vertelt een van de medewerkers. Hij kan toevallig wel bij de normale systemen en data, maar veel van zijn collega's niet.

'Twee onafhankelijke incidenten'

Het is nog onbekend wat de aard en oorzaak van de storing is. Webwereld heeft vragen uitgezet bij het verantwoordelijke ministerie van Financiën. Woordvoerder Nick Kouwenhoven heeft later in de middag laten weten dat de storing wel meeviel. Hij spreekt van "twee onafhankelijke incidenten": één in de ochtend en één in de middag.

Eerstgenoemde heeft minder dan een uur geduurd, terwijl de tweede "maar vijf minuten" heeft geduurd, vertelt de woordvoerder aan Webwereld. Het ging om twee verschillende systemen, die elk nodig kunnen zijn voor de medewerkers van de Belastingtelefoon. Welk systeem met welke informatie precies nodig is, hangt natuurlijk ook af van de vraag die een beller heeft.

De medewerker van de telefoondienst gaf eerder vandaag het voorzichtige advies voor bellers die op de storing stuiten om het later in de middag nog eens te proberen. "Of vanavond, we zijn tot acht uur geopend." De storing lijkt minder te worden, was de boodschap rond 14:30 uur. Om 16:40 wist woordvoerder Kouwenhoven te melden dat de storingen voorbij waren.

Storing hindert controle van foute toeslagen

Deze oprisping voor de IT-systemen van de Belastingdienst volgt op een eerdere fout deze maand. Daarbij werden verkeerde bedragen vermeld op toeslagen verstuurd aan Nederlanders. De zogeheten voorschotbeschikkingen kunnen te hoog of juist te laag zijn. Deze foutieve verrekeningen hebben volgens de Belastingtelefoon geen verband met de computerstoring van woensdag.

Het controleren van de toeslagen wordt echter wel gefrustreerd door de storing bij de Belastingtelefoon. De Belastingdienst stuurt deze week excuusbrieven aan gedupeerden, vertelt de telefoonmedewerker aan Webwereld. Volgens de minister van Financiën was de toeslagenverrekening een menselijke fout, meldde Het Parool al.

Update:

In de namiddag binnengekomen reactie van de Belastingdienst toegevoegd.