Beleggers verwachten dat Yahoo zal bezwijken onder de druk van haar grootste aandeelhouders en het overnamebod van 47,5 miljard dollar opnieuw zal overwegen. Een andere mogelijkheid is dat Yahoo verder gaat op het pad dat het recentelijk is ingeslagen en de advertentieverkoop aan Google uitbesteedt. Volgens anonieme bronnen zouden de twee bedrijven druk bezig met het voorbereiden van een dergelijke deal, waarbij zij de mededingingsautoriteiten continu op de hoogte houden, meldt Reuters.

Gemengde gevoelens

Yahoo topman Jerry Yang liet aan het begin van deze week weten dat hij gemengde gevoelens had over de gebeurtenissen van het afgelopen weekend. De deadline voor het overname aanbod van de softwareontwikkelaar verstreek eind vorige week, waarna Microsoft dit weekend te kennen gaf geen interesse meer te hebben in een overname.

Yang gaf echter aan wel degelijk interesse te hebben: "Als Microsoft iets nieuws te vertellen heeft, dan staan we daar zeker open voor. Ik ben zeer bereid om te luisteren."

Bod verhoogd

Om het aanbod voor Yahoo nog wat aantrekkelijker te maken, had Microsoft zijn bod verhoogd tot 33 dollar per aandeel, maar gooide de handdoek in de ring toen Yang 37 dollar per aandeel eiste. De twee grootste aandeelhouders van Yahoo konden de starheid van de topman niet waarderen en liet weten meer dan tevreden te zijn geweest met een prijs van 34 dollar per aandeel.

Gordon Crawford, portfolio manager bij Capital Research Global Investors (met 16 procent de grootste aandeelhouder van Yahoo): "Ik ben ontzettend kwaad op Jerry Yang en de zogenaamd onafhankelijke Raad van Commissarissen".

Crawford heeft al vaker zijn zin doorgedreven. In 2002 begon hij een campagne om het ontslag af te dwingen van AOL Time Warner topman Steve Case, het brein achter de geflopte fusie tussen AOL en Time Warner, die investeerders vele tientallen miljarden euro's kostte. De campagne had succes, want Case bood in 2003 zijn ontslag aan.

Teleurgesteld

Bill Miller van Legg Mason, een investeerder met 7-procents belang in Yahoo, gaf aan zeer teleurgesteld te zijn dat de twee bedrijven geen overeenstemming hebben kunnen bereiken.

Om zijn besluit nader uit te leggen, heeft Yahoo nu op 3 juli zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering gepland. Potentiële kandidaten voor de Board of Directors (een machtiger variant op onze Raad van Commissarissen) moeten zich uiterlijk 15 mei aanmelden.

De krappe deadline geeft opstandige aandeelhouders slechts een week de tijd om een proxy fight te starten. Een logische stap volgens Jeffrey Lindsay, analist bij onderzoeksbedrijf Sanford C. Bernstein: "Als je de goodwill van je grootste aandeelhouders verliest, hetgeen nu lijkt te zijn gebeurd, dan kun je een behoorlijke opstand verwachten, waarbij Jerry wel eens het onderspit zou kunnen delven".

Gunstig effect op aandelen

De hoop dat Yahoo echter alsnog met Microsoft om de tafel zal gaan zitten of een deal sluit met Google heeft in ieder geval een positief effect op de aandelen van het bedrijf gehad. Het aandeel Yahoo steeg met zes procent tot $25,86, nadat het op maandag met 15 procent was gedaald. Het aandeel Microsoft trok zijn voordeel uit de berichtgeving en steeg met 1,6 procent naar $29,54.

Microsoft is er klaar mee

Ondanks dit optimisme heeft Mirosoft-manager Jean-Philippe Courtois laten weten dat een deal er echt niet meer in zit. "Het is voorbij, het eind van het verhaal. We gaan verder en onze nieuwe strategie is zeer duidelijk."