Hebt u nog ergens 100.000 Euro rondslingeren en lijkt het u wel wat om een eigen extensie te claimen? Dan is het een goed idee om contact op te nemen met het Gentse hostingbedrijf Combell, aangezien zij nu al zijn begonnen met de preregistratie van toplevel domeinnamen. Combell heeft hiermee naar eigen zeggen een wereldprimeur.

Het bedrijf speelt in op een recente beslissing van de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) om de regelgeving rond domeinnamen te versoepelen. Icann beheert de uitgave van domeinnamen en IP-adressen. Tom de Bast, businessdeveloper bij Combell, laat tegenover de Vlaamse website IT Professional weten dat zij inspelen op de beslissing van Icann, maar dat er verder weinig informatie over beschikbaar is.

Kosten 100.000 euro

De Bast liet weten dat Icann heeft meegegeven dat de aanvraag voor een eigen achtervoegsel zeker 100.000 euro zal bedragen. Bovendien moeten er keiharde garanties worden gegeven dat de aanvrager technisch in staat is om die domeinnamen te beheren.

De aanvraag zal volgens de Bast in twee fases gebeuren. Merkenhouders zullen in eerste instantie de mogelijkheid krijgen om hun extensie te registreren. Hierbij wordt vooral gedacht aan gemeentes en bedrijven met geregistreerde handelsmerken.

In de tweede fase zal de verwachte landrush zal natuurlijk niet uitblijven: 'Er is immers een mogelijkheid om de kostprijs van 100.000 euro terug te verdienen. Want wie in het bezit is van een eigen extensie, mag immers domeinnamen onder die extensie verkopen voor een zelfgekozen prijs', aldus de Bast. 'Wie een leuk achtervoegsel weet te bemachtigen zoals .porno, .movies of .web, kan natuurlijk al beginnen dromen van een miljonairsbestaan.'

Voorbarig

Olaf Nordling, hoofd van de Icann-afdeling in Brussel, doet de plannen van Combell tegenover IT Professional af als absurd, of op zijn minst erg voorbarig. Hij legt uit: ' We zullen pas later dit jaar een draft request for proposal over deze materie uitwerken. Er ligt op dit moment dus nog geen enkele procedure vast.'

Dit is voor de Bast overigens geen reden om zich hierdoor uit het lood te laten slaan.

: 'Natuurlijk zijn bedrijven, die bij ons een preregistratie zullen doen, niet zeker of ze die bewuste domein verkrijgen. Maar dat was indertijd ook voor .be-namen niet het geval.' Een preregistratie bij Combell is overigens geheel gratis en vrijblijvend. Wel dient men bij een preregistratie aan te geven op de hoogte te zijn van de kosten van ten minste €100.000 indien registratie ook daadwerkelijk plaatsvindt.

De Bast betwijfelt of zijn initiatief voorbarig is. Hij legt uit dat op de Icann-website te lezen valt dat ze al in het tweede kwartaal met de voorgenomen versoepeling willen beginnen. Volgens de Bast moeten ze er dus niet te lang mee wachten. Verder licht hij toe dat het bij het plan van Icann enkel om een versoepeling van de gewone regeling gaat. De extensie '.biz' is bijvoorbeeld ooit óók door een 'gewoon' bedrijf aangevraagd. Ook dat was een domeinextensie.

In een korte telefonische reactie lichtte Tom de Bast tegenover Webwereld toe dat de achtergrond voor deze bekendmaking twee redenen heeft. Aan de ene kant wil Combell de bewustwording bij bedrijven en gemeentes verhogen van de op til zijnde veranderingen. Daarnaast geeft hij aan dat het belangrijk is om voor een goede begeleiding van klanten te zorgen. Combell speelt hiermee in op vragen die zij vanuit de markt hebben ontvangen.

Op de vraag hoeveel partijen interesse hebben getoond voor een eigen extensie liet de Bast weten dat er reeds tientallen preregistraties zijn binnengekomen. Hij liet weten dat bedrijven zelf moeten nagaan of ze het relevant vinden om een eigen extensie te claimen en dat er momenteel bij de Icann nog veel onduidelijkheid heerst over de toekomst van de extensies. volgens de Bast heeft analistenbureau Gartner eerder aangegeven dat de waarde van reguliere domeinnamen niet zal verminderen met de komst van de nieuwe extensies.