Het Hof van Beroep in Brussel wijst de poging van het BIPT om het netwerk van Belgacom te reguleren rigoureus naar de prullenbak. De waakhond had de dominante telco begin 2008 geboden zijn netwerken open te stellen voor concurrenten (onder meer wholesale verplichting).

Gebrekkige analyse

Maar volgens het Hof is het marktbesluit van BIPT gebaseerd op een 'quasitotaal gebrek aan actuele gegevens over de staat van mogelijke concurrentie', meldt De Tijd. "Dit is het gevolg van een manifest gebrek aan onderzoek en analyse en blijkt onaanvaardbaar wat betreft een gedrag dat men redelijkerwijs kan verwachten van een administratieve en controle-instantie zoals het BIPT", concludeert de Brusselse rechter. "De motieven van de beslissing zijn dus onvolledig en zelfs contradictoir."

Kleine telco's in het nauw

Het oordeel van de rechter kan verstrekkende gevolgen hebben voor de Belgische telecommarkt, waar kleinere bedrijven veel moeite hebben om tegen Belgacom op te boksen. Zonder wholesale verplichting voor Belgacom wordt het voor veel kleinere telco's nog moeilijker. KPN-dochter Base dreigde al eerder zijn activiteiten te bevriezen.

BIPT staat al langer te boek als zwakke toezichthouder. Dat nu een poging om de quasi-monopolist Belgacom aan te pakken keihard de kop wordt ingedrukt, is extra zuur.